INFORÁDIÓ
2021. december 6. hétfő
Miklós

időjárás

kertészet

gyümölcsfa

Virágzó mandulafa (Prunus dulcis) Pécsen 2019. március 7-én.

Már rügyeznek a gyümölcsfák és aggódnak a kertészek

Az enyhe tél miatt rügyezésnek indult több csonthéjas termésű gyümölcsfa, köztük a mandula, az őszibarack és a kajszibarack. Ez a növénytermesztésben veszélyhelyzetet jelent, mert egy nagyobb fagy károsíthatja a rügyeket, és jelentős terméskiesést okozhat - mondta az InfoRádiónak Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti és beszállítói osztályának elnöke

– Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy a kelleténél melegebbek a telek. Nem szerencsés ez a felmelegedés a növényállomány, főleg a gyümölcsfák számára – mondta az InfoRádiónak Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti és beszállítói osztályának elnöke. – Bár már a december és a január is melegebb volt a szokásosnál, ez talán még nem okozott semmilyen problémát, mert abban az időszakban mélynyugalmi állapotban vannak a fák, melyből nagyon nehéz kimozdítani őket. Elmondása szerint nagyjából február közepén kezdődik a kényszernyugalmi időszak, ami alatt az időjárástól függően indul el a nedvkeringés a fákban. Ez a melegebb időjárás pedig valóban elindította a természetet – tette hozzá.

A változás Mártonffy szerint azért nem szerencsés, mert már vannak olyan csonthéjas gyümölcsök - a mandula mellett már az őszibaracknál és a kajsziféléknél is -, amelyeknél megduzzadt rügyek vannak, és egy későbbi nagyobb hideg, nagyobb fagy kellemetlen, akár terméskiesést okozó állapotba hozza ezeket. Emellett van egy egyértelműen rossz jelenség is:

a kórokozók és kártevők áttelelése, mert a melegebb idő kevésbé ritkítja meg ezeket, sőt a délről betelepülő fajok is itt maradhatnak

– hívta fel a figyelmet a kialakuló – és költségnövelő – növényvédelmi nyomásra Mártonffy Béla.

A védekezést ráadásul nagyon megnehezíti, hogy az Európai Unió egyre több növényvédő szert von ki a forgalomból, ezért

egyre nagyobb igény mutatkozik a gazdák részéről, hogy minél több Nyugat-Európában engedélyezett szert használhassanak.

Jelenleg még nem lehet terméskiesésről beszélni, de egy váratlanul érkező nagyobb hideg okozhat ilyet akár rügykárosodáson keresztül, vagy a későbbiekben a virágzás idején – hangsúlyozta Mártonffy Béla. Magyarországon elő szokott fordulni a virágzási fagy, ami mind a csonthéjas, mind az almatermésű kultúrákban komolyabb terméskieséshez vezet.

Az elmúlt években 30 százaléktól 70-80, de volt olyan terület, ahol 100 százalékos fagykár is előfordult

– tette hozzá a szakember.

Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Kapcsolódó hang

Aggódnak a kertészek az enyhe tél miatt
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018