eur:
393.82
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Egy autós e-matricát vásárol okostelefonnal Győr közelében, az M85-ös gyorsforgalmi út felhajtójánál 2018. január 2-án. Január elsejétől díjkötelessé vált az M85-ös gyorsforgalmi út csornai elkerülőjének második szakasza. Szintén ettől az évtől érvényes, hogy a véletlenül díjköteles útszakaszra tévedő autósok a fizetős hálózatra lépéstől számítva hatvan percig megvásárolhatják az e-matricákat, az időkorlátot túllépve pótdíjat kell fizetniük.
Nyitókép: Krizsán Csaba

Közeleg egy fontos határidő, figyelmeztetik az autósokat

Szépen gyarapszik az előrelátók tábora, akik már decemberben megújítják az e-matricájukat, de a többség január közepén még nem tartja sürgetőnek a problémát.

Közel 150 ezer 2020-ra érvényes e-matricát adtak el elővételben tavaly decemberben - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára. Ez mennyiségben 20 százalékkal több, mint egy éve, a befolyt 3 milliárd forint pedig 26 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - hangsúlyozta az államtitkár. Ebből 125 ezer darab e-matricát a D1 kategóriájú járművekre, azaz személyautókra, motorkerékpárokra váltottak ki.

Decemberben főként az országos e-matricák forgalma ugrott meg, 30 százalékkal, elérve az 56 ezret.

A megyei jogosultságokból mintegy 88 ezer kelt el az elővásárlási szezonban, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Shanda Tamás hangsúlyozta, hogy az éves országos matricák ára nyolcadik éve, a megyei jogosultságok ára pedig a 2015. évi bevezetésük óta változatlan.

Hozzátette: 2019 rekordévnek számít a közúti közlekedés fejlesztésében, tavaly az eddigi legtöbb pénzből, összességében 566 milliárd forintból valósultak meg a beruházások.

Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy

2020. január 31-én 2,5 millió darab 2019-es éves e-matrica jár le, amiből még mindig mintegy 2 milliót nem újítottak meg.

A NÚSZ vezérigazgatója szerint nem érdemes utolsó pillanatra hagyni a vásárlást, mert az utolsó napokban nagy lesz a "tumultus" érte, a fizetős útszakaszra jogosultság nélkül felhajtóknak pótdíjat kell fizetniük 60 perc türelmi idő mellett.

A mentességek megújításának határideje is 2020. január 31.

- hívta fel az érintettek figyelmét a vezérigazgató. Példaként említette, hogy a nagycsaládosok díjkedvezményét is eddig az időpontig kell megújítani, ezzel szemben a mozgáskorlátozottak díjkedvezménye egész addig érvényes, amíg a nyilvántartásból nem törölték őket.

Bartal Tamás kiemelte, hogy a NÚSZ weboldalán, az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon érdemes az e-matricát megvenni, mert ezen a felületen kedvezményt is igénybe lehet venni, nem kell a szelvényt évekig megőrizni, és itt nem számolnak fel kényelmi díjat az online vásárlásért. Megjegyezte, hogy tavaly az autósok 600 millió forint kényelmi díjat fizettek magáncégeknek e-matrica vásárlásakor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×