INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 4. kedd
Dominika, Domonkos

lakópark

balatongyörök

építési szabályzat

A Zala megyei Balatongyörök csónakkikötője.

Súlyos döntést hozott Balatongyörök - videó

Infostart

Nagyon fontos a fejlődés, de nem minden áron - ezt mondta a hirbalaton.hu portálnak Bíró Róbert, a település polgrmestere.

A Helyi Építési Szabályzat módosításával akarják elejét venni, hogy a profitorientált ingatlanbefektetők miatt megváltozzon Balatongyörök családias településszerkezete - számolt be a hirbalaton.hu. A Helyi Építési Szabályzat közel 10 éves a községben. Az október végén elfogadott módosítás megakadályozza a társasházak, lakóparkok építését - derül ki a Keszthelyi Televízió tudósításából is.

Balatongyörökön mintegy 400 olyan telek van, amire családi házakat lehet építeni. Biró Róbert polgármester azt szeretné, hogy ne ötezer ember, hanem 400 család érkezzen az itt építhető ingatlanokba. Úgy fogalmazott, nem akarnak nagyobbak lenni, mint amit a település infrastruktúrája elbír.

A cikk szerint a lakóparkok nem csak a településképre vannak kedvezőtlen hatással, hanem az idegenforgalmi bevételekre is, mert bár ezek az ingatlanok lakásnak minősülnek, sokan nyaralóként, vagy kulcsos házként hasznosítják azokat. Így viszont nem generálnak idegenforgalmi adót, ami a balatoni települések egyik legnagyobb bevétele. Balatongyörökön az elmúlt három évben három lakópark épült. Az új rendelet már érvényben van, így a jövőben erre nincs lehetőség.

A polgármester szerint a települést úgy is lehet fejleszteni és úgy is lehet fejlődni, hogy az eddigi arculatot és az eddigi hangulatot megtartva lépjenek előre.

Nyitókép: MTI/H. Szabó Sándor
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018