INFORÁDIÓ 
2020. június 7. vasárnap
Róbert

áram

e.on

émász

elmű

opus

Óriási üzletet kötött az Opus, az E.ON és az MVM

Óriási üzletet kötött az Opus, az E.ON és az MVM

InfoRádió

Keretmegállapodást kötött az E.ON az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel és az Opus Global Nyrt.-vel; az E.ON Hungária stratégiai eszközcseréken keresztül optimalizálja üzleti portfólióját.

Szeptember 18-án az E.ON SE megszerezte az RWE 76,8 százalékos tulajdonrészét az innogy SE-ben. Magyarországon az innogy az Elmű Nyrt. és az ÉMÁSZ Nyrt. többségi részvényeseként van jelen.

Az E.ON Hungária Zrt. október 2-án megvásárolta az EnBW (Energie Baden-Württemberg) csoport 27 százalékos Elmű és ÉMÁSZ részvénycsomagját.

Az E.ON Hungária Zrt. tulajdonosa, az E.ON Beteiligungen GmBH október 3-án elvi keretmegállapodást kötött az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel (amely részvényes az Elműben és az ÉMÁSZ-ban is), valamint az Opus Global Nyrt.-vel (Opus). A megállapodás részeként

az E.ON-nak szándékában áll megszerezni az MVM Elmű és ÉMÁSZ részesedését több más tranzakciós lépéssel együtt,

amelyekkel egy kiegyensúlyozott és optimalizált portfóliót hoz létre, továbbá lehetővé válik az innogy csoport gyors integrációja Magyarországon - közölték.

Annak érdekében, hogy üzleti portfólióját optimalizálja és megteremtse egy földrajzilag fókuszáltabb működés alapjait, az E.ON Hungária csoport a keretmegállapodásban rögzített általános feltételek alapján több stratégiai tranzakciót hajt végre, a megfelelő hatósági jóváhagyások beszerzése, illetve az Elmű és az ÉMÁSZ E.ON Hungáriába történő jogi integrációja után.

Az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt.-t eladja az Opusnak, az ÉMÁSZ Hálózati Kft.-t az MVM csoportnak, a Budapesti Dísz-és Közvilágítási Kft. közvilágítási üzletben lévő 50 százalékos részesedését az MVM-nek. Az MVM pénzügyi befektetőként 25 százalékos kisebbségi részesedést szerez az E.ON Hungáriában.

Az E.ON Hungária a keretmegállapodás megkötése után megkezdi a tervezett tranzakciók előkészítését és megvalósítását. A megállapodás végső elemeinek zárása 2021-ben várható.

A tervezett magyarországi tranzakciókon túl

az MVM és az E.ON abban is megállapodott, hogy közösen megvizsgálják egy potenciális együttműködés lehetőségeit Romániában.

Az E.ON a tervezett tranzakció során a jelenlegi működését is meghatározó humánpolitikai elvek és szabályok szerint fog eljárni, az érdekképviseletek bevonásával és tájékoztatásával - közölték.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Opus, E.ON és Titász
 
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018