INFORÁDIÓ 
2019. november 13. szerda
Szilvia

ász

domokos lászló

adó

Budapest, 2017. október 19. Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke beszél a Magyarország 2016. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat, valamint az ÁSZ-jelentés általános vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. október 19-én. MTI Fotó: Soós Lajos

Adócsökkentésről beszélt az Állami Számvevőszék elnöke

Infostart / MTI

A jelenlegi folyamatok mellett lehetővé válhat a személyi jövedelemadó további csökkentése, ami elősegíti a gazdaság további fehéredését - mondta Domokos László a Magyar Hírlapnak adott interjúban.

Az Állami Számvevőszék elnöke szerint a fogyasztási típusú hitelek helyett a rövid és hosszú távú lakossági megtakarításokat kell elősegíteni.

"A jelenlegi gazdasági folyamatok mellett véleményem szerint lehetőség nyílik a személyi jövedelemadó további, két-három lépésben való csökkentésére"

- fogalmazott az ÁSZ elnöke, aki úgy látja, hogy mérsékelhető lenne a munkaerőpiaci járulék is, 0,75-1 százalékkal, a betéti kamat után fizetendő kamatadót pedig meg lehetne szüntetni. "Nem normális, ha a megtakarításokat adóztatjuk, míg a magas kamatozású vagy kockázatú személyi hiteleket nem".

Domokos László kitért arra is, hogy a hat hónapos vagy annál rövidebb idejű megtakarításokat (is) kellene ösztönözni. Ha ugyanis a lakosság a rossz konstrukciójú hitelek kamatára, tőke-visszafizetésére fordított hányadát valamilyen kedvezményes befektetési számlán félre tudná tenni, nem kényszerülne a meglehetősen költséges hitelek felvételére - tette hozzá a szakember.

Az Állami Számvevőszék elnöke ugyanakkor úgy vélte, hogy

a 27 százalékos áfakulcs csökkentése nem lenne eredményes, mert az adónak nincs köze az árképzéshez, a mérséklést az emberek nem, vagy csak átmenetileg éreznék meg, a költségvetésből viszont hiányozna az összeg.

Megjegyezte, hogy az áfa a legkönnyebben beszedhető, egyben a legigazságosabb adónem, mivel az állampolgárok a fogyasztás arányában járulnak hozzá a közteherviseléshez, ezáltal a fenntarthatósághoz.

Nyitókép: Soós Lajos (MTI)
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018