INFORÁDIÓ 
2020. március 29. vasárnap
Auguszta

alma

gyümölcs

hozam

időjárás

termés

Van, ahol kisebbek lesznek idén az almák

Van, ahol kisebbek lesznek idén az almák

Az már korábban kiderült, hogy a tavalyi rekord után idén jóval kevesebb alma teremhet, most újabb kellemetlen hírek érkeztek - és a gyümölcs nagyságára vonatkozó csak az egyik.

Azokban a kertészetekben, ahol az öntözés nem volt biztosított,

kisebb méretű lehet idén az alma

– közölte az InfoRádió megkeresésére a zöldség-gyümölcs terméktanács szakmai igazgatója. Hunyad István szerint ez a jelenség ugyanakkor nem egy országos kiterjedésű probléma. "A magas szinten kertészkedő almásgazdáknál, ahol van öntözés is, ott azért ez nem jellemző" – fogalmazott.

A csapadék hiánya mellett van egy másik tényező is, jegyezte meg a szakember, amely rossz hatással lesz az idei hozamra: az elmúlt évben rekord közeli termés volt, emiatt

a tavaly leterhelt fák idén kisebb teljesítményt fognak nyújtani.

"Úgy szoktuk mondani, hogy túl vannak hajtva a fák, és ezt most így próbálja kompenzálni a növény" – magyarázta Hunyad István.

Egy előzetes felmérés szerint az már látszik, hogy kevesebb lesz idén az alma, 450 ezer tonnás hozamot prognosztizál a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, amely szám fölfelé és lefelé is változhat, miután odébb van még a szüret. "Az látszik, hogy a tavalyi nagy termés, és az idei évi időjárási viszonyok miatt most nem fognak olyan kiemelkedően nagy mennyiséget hozni" – jegyeztte meg.

Nyitókép: Pexels

Kapcsolódó hang

190708 GAZ1 1450 Kisebb lehet az alma idén - Hunyad CD
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018