eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Donald Trump amerikai elnök telekonferencián keresztül intéz hálaadás napi üzenetet az amerikai fegyveres erőkhöz az elnök Palm Beachben lévő Mar-a-Lago villájából 2018. november 22-én. Trump a hívás keretén belül kijelentette, hogy engedélyt ad a déli határra vezényelt amerikai katonáknak az erő alkalmazására.
Nyitókép: MTI/AP/Susan Walsh

Aggodalom a piacokon Trump fenyegetése miatt

Komoly mozgást váltott ki az amerikai elnöknek az a fenyegetése, hogy megemelné a kínai termékek vámtarifáit a szerinte lassan haladó kereskedelmi tárgyalások miatt, illetve az erre adott kínai válasz hatására.

Az ázsiai börzék mind mínuszban álltak hétfő reggel fél hétkor, az olajár 1,50 százalékkal csökkent, a kínai jüan pedig 3,5 hónapos mélypontra süllyedt.

Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy május 10-től 10 százalékról 25 százalékra emeli 200 milliárd dollár értékű kínai termék vámját.

Trump ezen felül azt is kilátásba helyezte, hogy "hamarosan" további 325 milliárd dollárnyi kínai termékre vet ki 25 százalékos importvámot.

Erre válaszul a Global Times című kínai pártlap főszerkesztője hétfőn ugyancsak a Twitteren osztotta meg azt a véleményét, hogy Trump "fenyegetését" követően igen valószínűtlen Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes erre a hétre tervezett washingtoni megbeszélése. A kínai politikus a kereskedelmi tárgyalások szerdán kezdődő újabb szakaszán vesz részt a tervek szerint.

Az ázsiai tőzsdék a kereskedelmi tárgyalások folytatódásának bizonytalansága miatt mind mínuszban álltak hétfő reggel fél hétkor. A sanghaji börze 5,19 százalékos, a hongkongi pedig 3,45 százalékos gyengülést jelzett, de szinte mindenütt másutt is egy százalék mínuszban álltak az indexek. A tokiói börze hétfőn zárva volt.

Az olajár is csökkent.

Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1,54 dollár, 2,19 százalék csökkenéssel, 69,29 dollárra esett, a nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta ára pedig 1,43 dollárral, 2,31 százalékkal, 60,51 dollárra süllyedt. A jüan is megsínylette a kiújult feszültséget Washington és Peking között, 3,5 havi mélypontra, 6,7980-ra gyengült a dollárral szemben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×