eur:
392.96
usd:
365.88
bux:
66584.68
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Magyarországon is megadóztathatják a Google-t és a Facebookot

Az internetes óriásvállalatok megadóztatásáról dönthet az osztrák kormány – derült ki Hartwig Löger pénzügyminiszter nyilatkozatából. Az ország vezetése mintegy 65 milliárd forintnak megfelelő adóbevételt remél az intézkedéstől. Az internetjogász szerint erős próbálkozás a mostani tervezet és az összegek sem túlzók.

Ormós Zoltán emlékeztetett: korábban már többször volt sikertelen európai próbálkozás a cégek megadóztatására, akár közösen is. Most az osztrák kormány úgy döntött, nemzeti szinten próbálja megoldani a problémát. Azt szeretnék, hogy a nagy internetes óriásvállalatok osztrák hirdetőktől származó bevételeinek 3-5 százaléka az államkasszába kerüljön – tájékoztatott a szakértő. A Google és a Facebook ugyanis általában kedvező társasági adózású országokba telepítik az elsődleges központjukat, és oda számláznak adóparadicsomokból – emelte ki az internetjogász.

Az intézkedéstől remélt 65 milliárd forint emellett a vám- és a különböző szállásadókra vonatkozó szabályok változásából is adódik.

A kínai webáruházak eddig ugyanis kihasználták azt a rendelkezést, miszerint a 22 euró kisebb értékű postai küldeményeknél nem kell vámot fizetni, és így minden terméket ebbe a kategóriába soroltak; mostantól nincs ilyen engedmény. A szállásoknál pedig a platformszolgáltatók lesznek kötelesek a hatóság felé adatokat közölni, így elkerülhetetlenné válik a vállalkozók megadóztatása.

Ormós Zoltán kiemelte: más országokban – akár hazánkban – is terítékre kerülhetnek hasonló intézkedések. Az internetjogász a szóban forgó összeget nem tartja aránytalannak. Szerinte a legnagyobb bevétel a Google-től és a Facebooktól származik majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×