eur:
392.24
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A paksi atomerőmű 2018. június 22-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Sóki Tamás

Süli János Paks 2 befejezéséről: új emberekre van szükség

Új fázishoz érkezett a Paks 2 beruházás, ezért Aszódi Attila helyett új emberre van szükség a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkárság élén - közölte a Paksi Atomerőmű két új blokkjának megépítéséért felelős tárca nélküli miniszter, Süli János.

"Aszódi Attila úrnak megköszöntem a munkáját, hiszen a projekt arca volt közel három évig. Azt gondolom, új fázishoz érkeztünk a létesítés folytatásához, ehhez új embereket képzeltem el, az ő kinevezésükről a napokban tájékoztatni fogom a sajtót" - fogalmazott egy atomenergia-ügyi fórumon Süli János Paks-ügyi tárca nélküli miniszter. Hozzátette: Aszódi munkájára más területen mindenképp számítanak az atomerőművi blokkok építésében.

Atom és megújuló: nem zárják ki egymást

A konferencián - amelyen az OECD Nukleáris Energia Ügynökségének főigazgatója a szervezet új tanulmányát is bemutatta - elhangzott: minden lehetőséget meg kell ragadni a karbonsemlegesség elérése érdekében. William D. Magwood az elemzés megállapításai közül kiemelte, hogy a jövő igényeinek kielégítéséhez komoly beruházásokat kell végezni, ugyanakkor megférnek egymás melllett a különböző erőforrások.

"Ez a tanulmány arról szól, hogyan fér meg egymás mellett az atomenergia és a megújuló.

Nem pedig arról, hogy a két forrás egymást el akarja lehetetleníteni" - húzta alá.

Süli: méltányolják, hogy nem mondunk dátumot!

Az eseményen házigazdaként felszólalt Süli János, aki elmondta: 2018-ban 0,8 százalékkal nőtt a villamosenergia-termelés, sok fogyasztási rekord mellett pedig a villamosenergia-import is példátlanul alakult.

"Nemcsak az éves felhasználás nő, hanem az import is, most 31,4 százalék, tehát a mindenkori legnagyobb behozatalra volt szükség az elmúlt évben"

- mondta Süli János. A miniszter megjegyezte, hogy az ország rövidesen eléri majd a 7000 megawattos szintet. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy majd csak a létesítési engedély beszerzése után mond pontos dátumot arról, hogy mikorra fejeződhet be Paks 2 építése.

Nem lehet felróni az eddigi csúszást - hangsúlyozta.

"Ha minket bárki sürget, a késedelemért számonkér – nem kérhet számon. Az a blokk lenne a legdrágább, amit nem tudunk megépíteni, félig készen állna és nem lenne biztonságos. Mi nem akarunk ilyen helyzetbe kerülni. Méltányolják, hogy nem mondunk dátumot!"

A miniszter közölte: a kormány a Paks 2 építéséhez felvett orosz hitelmegállapodás végtörlesztésére vonatkozó dátum módosításán dolgozik. Emiatt Varga Mihály rövidesen Moszkvába utazik, de a változtatáshoz a parlament jóváhagyásra is szükség van.

Titkosítás

Az új paksi blokkok építésének szerződéseiben vannak érzékeny területek, melyeket orosz kérésére nem hoztak nyilvánosságra, de a bírósági ítéletnek megfelelően kezelik majd a helyzetet - közölte Süli János Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselőjének az állam és a Roszatom ellen a paksi szerződések nyilvánosságáért indított perről.

Süli véleménye az, hogy a titkosítás, ahogy haladunk előre az időben, egyre inkább feloldható. Értelemszerűen "vannak érzékeny területek", amikben az orosz fél kérésének és a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően marad a titkosság. Jávor Benedek zöld EP-képviselőnek viszont lehetőséget ad iratbetekintésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×