INFORÁDIÓ 
2020. május 29. péntek
Magdolna

netflix

hbo

emmy

emmy-díj

televízió

Bécs, 2014. szeptember 17.Reed Hastings, az amerikai Netflix online tévészolgáltató vállalat társalapító-vezérigazgatója interjút ad Bécsben 2014. szeptember 17-én, az online videotékaként üzemelő szolgáltatás ausztriai elindításának alkalmából. A helyi és a globális televíziós tartalmak, valamint filmek így hozzáférhetővé válnak a tévéken, a táblagépeken, az okostelefonokon, a játékkonzolokon és a számítógépeken. (MTI/EPA/Herbert Neubauer)

Megtört az HBO tizenhét éves hegemóniája

Infostart

A Netflix a kritikusok szerint mennyiséggel támadt a minőségre, ám lehet, mindez mit sem számít, hiszen az Emmy televíziós szakmai díj csillaga leáldozóban van.

Alig öt év elég volt hozzá, hogy az online tévészolgáltató Netflix az Emmy-jelölések számát (112) tekintve megelőzze az HBO-t (108). A Világgazdaság pénteki cikke szerint a 2013-ban először jelölt (és a House of Cards-zal robbantott), idén 23 díjat besöpört cég teljesítményére azonban némi árnyékot vet a riválisok kritikája. Eszerint a Netflix a minőség helyett a mennyiségi gyártásra koncentrál, így tudtak szert tenni több jelölésre is. Az áttörő sikert azonban csak akkor fogják elismerni, ha nemcsak a jelöléseket, hanem a díjakat tekintve is a csúcsra ér az új gyártó.

Erre a tendenciák alapján csakhamar sor kerülhet, az idei díjátadón a Netflix már ugyanannyi (23) szobrocskát nyert, mint az HBO.

Közben a ma már 160 milliárd dollár tőzsdei értékű Netflix a kritikákra mit sem ügyelve ontja a produkciókat: 130 millió előfizetője van a föld 190 országában, ebből 57,4 milliónyian az Egyesült Államokban. A vállalatnak 5400 alkalmazottja van, tavalyi bevételük 11,7 milliárd dollár volt.

A gyártó közelmúltban piacra dobott világsikerei között ott találjuk az amerikai politikai rendszer működését bemutató House of Cards-ot (Kártyavár), a II. Erzsébet életét feldolgozó The Crownt, illetve olyan, aktuális témákra is reagálnak, mint a fiatalok zaklatása (13 Reasons Why).

Mindemellett a cikk arra is felhívja a figyelmet, hogy a tévés szakmai díjátadók nézettsége folyamatosan csökken, a 2017-es stagnálást idén 11 százalékos visszaesés követte. Emmy-díjat - a televíziós szakma Oscarjának tartott elismerést - 1949 óta adnak át a legjobbnak tartott tévés termékeknek.

Nyitókép: Herbert Neubauer
Kapcsolódó cikkeink:
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018