eur:
395.49
usd:
366.56
bux:
65613.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pexels

Manipulációs támadás a hazai cégek ellen

Egy újfajta csalásra hívta fel a figyelmet az InfoRádióban az adóhivatal, már több magyar cégtől érkezett bejelentés a visszaélésről. Arról is szó volt, milyen jelek esetén kell gyanakodni.

A korábban ismert hackertámadások arról szóltak, hogy átvették az irányítást a cégek számlái, átutalásai felett. Most a cégek biztonsági rendszerének leggyengébb láncszemére alapoznak, mégpedig az emberi tényezőre - mondta Aszalós Andrea, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi szóvivője.

Az alapok a netről, a többi "élőben"

A hackerek az internetről szereznek meg bizonyos alapinformációkat, akár például egy email-fiók adatait. Kiderítik például, hogy a cégen belül kik dolgoznak a pénzügyi részlegen - hiszen ők pontosan végre tudják hajtani azt amire szükségük van -, és

bennfentes, olykor vezető látszatát keltve kérnek tőlük valamilyen tranzakciót

- vázolta fel a "támadás" metódusát a bűnügyi szóvivő. Nagyon kifinomult módszereik vannak arra, hogy elhitessék, ők is a cég munkatársai, így nyugodtan ki tudnak csalni azonosítókat, és bármilyen más információt a cég munkatársaitól. S mivel az emberek általában segítőkészek, minden gyanakvás nélkül kiadják ezeket az adatokat.

Gyanús jelek

Ám akármilyen kifinomultak is ezek a módszerek, vannak jelek, amelyek lebuktathatják a támadókat, csak résen kell lenniük a munkatársaknak.

"Nagyon furcsa, ha kap az illető egy olyan emailt, amely egy

nagyon szigorúan bizalmas, titkos, és nagyon védett információval bíró átutalásra készteti, de tele van a levél helyesírási hibákkal.

Az ilyennek érdemes utánanézni. Ha észlelnek valamilyen problémát a levelezőrendszerben, akkor érdemes a biztonságért felelős kollégákhoz fordulni" - hívta fel a figyelmet Aszalós Andrea.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×