INFORÁDIÓ 
2020. október 26. hétfő
Dömötör

csalás

nav

adatlopás

veszély

Manipulációs támadás a hazai cégek ellen

Manipulációs támadás a hazai cégek ellen

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid

Egy újfajta csalásra hívta fel a figyelmet az InfoRádióban az adóhivatal, már több magyar cégtől érkezett bejelentés a visszaélésről. Arról is szó volt, milyen jelek esetén kell gyanakodni.

A korábban ismert hackertámadások arról szóltak, hogy átvették az irányítást a cégek számlái, átutalásai felett. Most a cégek biztonsági rendszerének leggyengébb láncszemére alapoznak, mégpedig az emberi tényezőre - mondta Aszalós Andrea, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi szóvivője.

Az alapok a netről, a többi "élőben"

A hackerek az internetről szereznek meg bizonyos alapinformációkat, akár például egy email-fiók adatait. Kiderítik például, hogy a cégen belül kik dolgoznak a pénzügyi részlegen - hiszen ők pontosan végre tudják hajtani azt amire szükségük van -, és

bennfentes, olykor vezető látszatát keltve kérnek tőlük valamilyen tranzakciót

- vázolta fel a "támadás" metódusát a bűnügyi szóvivő. Nagyon kifinomult módszereik vannak arra, hogy elhitessék, ők is a cég munkatársai, így nyugodtan ki tudnak csalni azonosítókat, és bármilyen más információt a cég munkatársaitól. S mivel az emberek általában segítőkészek, minden gyanakvás nélkül kiadják ezeket az adatokat.

Gyanús jelek

Ám akármilyen kifinomultak is ezek a módszerek, vannak jelek, amelyek lebuktathatják a támadókat, csak résen kell lenniük a munkatársaknak.

"Nagyon furcsa, ha kap az illető egy olyan emailt, amely egy

nagyon szigorúan bizalmas, titkos, és nagyon védett információval bíró átutalásra készteti, de tele van a levél helyesírási hibákkal.

Az ilyennek érdemes utánanézni. Ha észlelnek valamilyen problémát a levelezőrendszerben, akkor érdemes a biztonságért felelős kollégákhoz fordulni" - hívta fel a figyelmet Aszalós Andrea.

Nyitókép: Pexels

Kapcsolódó hang

Manipulációs támadás a hazai cégek ellen - újfajta csalással próbálkoznak
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018