eur:
395.19
usd:
364.24
bux:
65848.51
2024. március 19. kedd Bánk, József
Zürich, 2016. június 24.Valutaárfolyamok a Zürichi Értéktőzsde egyik kijelzőjén 2016. június 24-én, a brit EU-tagságról tartott népszavazás másnapján. A referendumot a Brexit-tábor, vagyis a kilépés hívei nyerték meg. (MTI/EPA/Ennio Leanza)
Nyitókép: Ennio Leanza

Már a 340 forintos euróval ijesztgetnek

A következő hetekben további forintgyengülés jöhet, így a harmadik negyedévben akár 335-340-ig is emelkedhet az euró árfolyama - vélik a JP Morgan elemzői. A forint megint gyengült, és átlépte az euró árfolyama a 326 forintos határt.

Érezhető eladási hullám bontakozott ki a forint eszközök piacán az év első felében, az amerikai bank elemzői szerint ez egyrészt a monetáris politika hitelességébe vetett félelmeknek és a feltörekvő piaci környezet változásának köszönhető. Az MNB a múlt héten már kommunikációjában elmozdult egy szigorúbb monetáris politika felé, de további lépések várhatók, a jegybank fokozatosan visszatérhet az ortodox eszközökhöz, mivel a piac egyre kevésbé tolerálja az alacsony reálkamatokat és a jegybank által mozgatott hozamgörbét - írja a Portfolio.

A piaci mozgások miatt az elemzők arra számítanak, hogy az MNB hamarosan még erősebben elmozdul majd az ortodox politika felé. A bank szakemberei szerint 335-340-es szintnél érezheti úgy a jegybank, hogy már erősebb üzenetet kell küldenie a piacnak, ilyen üzenet lehet első körben a még erősebb utalás a fokozatos szigorításra, illetve az egynapos kamat emelése nulla környékére. A fenti lépésnek mérsékelt költsége lenne a jegybank számára, viszont nagy pluszt jelentene a hitelessége szempontjából, ez pedig elég lehetne ahhoz, hogy stabilizálja a forint árfolyamát - emelik ki az elemzésben.

A JP Morgan szerint a forint tovább gyengülhet a következő időszakban, a harmadik negyedévre már hivatalosan is 335-ös euró-forint árfolyamot várnak, majd várhatóan onnan sem tér magához a magyar deviza, hanem stagnálás jöhet. Korábban a harmadik negyedévre 313-as eurót vártak az amerikai bank szakemberei.

Címlapról ajánljuk
Seremet Sándor: Vlagyimir Putyin az a rangidős vezető, akire történelmi igénye van az orosz népnek
aréna

Seremet Sándor: Vlagyimir Putyin az a rangidős vezető, akire történelmi igénye van az orosz népnek

Vlagyimir Putyin 87 százalékos választási győzelme nagyjából megfelel az orosz szavazói szándéknak – mondta Seremet Sándor az InfoRádió Aréna című műsorában. A Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója beszélt az oroszok rangidős vezető iránti történelmi vágyáról, az orosz média működéséről, a Kreml bástyáiról és arról is, hogy rövid távon a szankciós ütéseket képes kiállni az orosz gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×