A Tudatos Vásárlók Egyesülete arra volt kíváncsi, hogy kimutatható-e a termékekben az a 14 hatóanyag, amelyeket az előző évek európai uniós hatósági vizsgálatai a leggyakrabban találták meg a földieperben.
A tesztben vizsgált 22 földieper közül 19-ben a laborvizsgálat kimutatott növényvédőszer-maradványokat, jó hír viszont, hogy mindegyik messze az EU-s határérték alatt volt. Viszont ez sem elhanyagolható tényező, ugyanis
az ún. koktélhatás miatt a még kis mennyiségben jelen lévő vegyszermaradványok hatása együttesen megsokszorozódhat, kiszámíthatatlanná válik.
A felmérés során két piacon árult, feltételezhetően hazai eredetű, szabadföldi termesztésű földieperben, illetve a Tesco spanyol primőr termékében egyáltalán nem volt kimutatható növényvédő szer.
A lista végén az Aldi, az Auchan és a CBA terméke végzett. Ezekben a többinél lényegesen magasabb (1-1,1mg/kg) az összes szermaradék koncentráció. Az Aldi és az Auchan esetében 4-4 különböző szermaradványból, a CBA-nál két különböző hatóanyagból tevődött össze ez az érték.
Az Auchanban kapható eper görög primőráru volt, az Aldi epre májusi, magyarországi termék. A CBA epre szintén idényeper volt, a származás helye viszont nem derült ki a csomagolásról.
Egy-egy termékből átlagosan 2-3 hatóanyagot lehetett kimutatni, a legtöbb hatóanyagot szupermarketek termékeiben találták.
Az eprek között jelentős volt a különbség a beszerzési forrás alapján is.
- Az 1. körös (április közepén vásárolt) primőráruk átlagosan 2,6 féle különböző vegyszert tartalmaztak, a 8 termékből mindössze egynél nem volt kimutatható semmilyen szermaradvány, az átlagos vegyszerkoncentráció 0,24 mg/kg volt.
- A 2. körös (május közepén szupermarketben és piacon vásárolt) idénytermékekben kevesebb, átlagosan 2,2 különböző hatóanyag volt kimutatható, de azok a primőrhöz hasonló vagyis 0,25 mg/kg koncentrációban voltak jelen, két termékben egyáltalán nem volt kimutatható szermaradvány.
Jelentős eltérés volt a kereskedelmi láncokban és a piacokon értékesített eperminták átlagos szermaradék-tartalmában.
A piacokon csak átlagosan 1,5 hatóanyag volt a szezonális termékekben, és ezek átlagos vegyszerkoncentrációja 0,04mg/kg volt. Ez a két érték jóval alul marad a szezonális szupermarket termékekhez képest, amelyek átlagosan 2,75 különböző vegyszert tartalmaztak, 0,42 mg/kg átlagos koncentrációval.
A primőr és a szezonális szupermarket termékek között habár vegyszer darabszámban nem volt jelentős különbség, primőrnél átlagosan 2,62, szezonálisnál 2,75 féle vegyszert mutattak ki, a vegyi anyag koncentrációban már erős eltérés volt: primőr 0,24 mg/kg, szezonális 0,42 mg/kg.
A teljes teszt megtekinthető itt.