eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Havi 82 ezer forintot is adhat a munkáltató lakhatási támogatásra

2018. január elsejétől havi 82 ezer 800 forintos összegben adható lakhatási támogatás a munkavállalóknak. Az adómentes juttatással akkor élhet a munkaadó, ha 60 kilométernél messzebb van a dolgozó lakhelye a foglalkoztatás helyszínétől. A támogatás egyéb feltételeiről Kissné Horváth Mariann, a Saldo gazdasági tanácsadó adószakértője beszélt az InfoRádiónak.

A mobilitási célú lakhatási adókedvezménnyel, az albérlet-támogatással 5 éven keresztül élhet a munkáltató azon munkavállalók esetében, akiknek a lakóhelye legalább 60 kilométerre van a munkahelytől, vagy tömegközlekedési eszközzel oda-vissza legalább három órára a munkahelytől.

Kissné Horváth Mariann, a Saldo gazdasági tanácsadó adószakértője az InfoRádiónak elmondta, hogy 2017. január 1-től egy jelentős adómentes juttatással bővült a személyi jövedelemadó rendszer.

"A munkáltatók a munkavállalóik albérleti támogatását mobilitási célú lakhatási támogatással, mint egy adómentes juttatással tudják támogatni a foglalkoztatás kezdetétől öt évig"

- tette hozzá.

Kissné Horváth Mariann elmondta, hogy 2017. január elseje előtt az alkalmazottak a minimálbér 40 százalékát kitevő támogatáshoz juthattak hozzá havonta adómentesen, idén ez a mérték a minimálbér 60 százalékára nőtt, ez 82 800 forintot jelent egy hónapra. "Ha a munkáltató 2017-ben kezdte el támogatást nyújtani a munkavállalónak, akkor 2017-ben 51 ezer forintot adhatott, 2018-ban már az emelt minimálbér, a 138 ezernek a 60%-át tudja adni.

Tehát majd 30 ezer forinttal emelkedett az idén a lakhatási támogatás összege"

- fejtette ki az adószakértő.

Feltételek

A lakhatási támogatás elnyerésének feltétele, hogy a munkavállaló lakóhelye legalább 60 km távolságra legyen a munkavégzés helyétől, vagy a munkavégzés helyére történő oda-vissza utazása három órát vegyen igénybe.

Kissné Horváth Mariann hangsúlyozta, hogy a mobilitási célú lakhatási támogatás egy lehetőség: a munkáltató ha akarja, adhatja. Úgy is dönthet, hogy egy választási lehetőségként beteszi a Cafeteria rendszerbe az elemek közé, mint adómentes juttatást.

Egyéb feltétele a támogatásnak, hogy a munkáltató hogyan tud elszámolni, milyen bizonylat alapján tudja adni a munkavállalónak adni a támogatást. "Ehhez a munkavállalónak be kell mutatnia egy bérleti szerződést, és utána

havonta bizonylattal kell igazolnia a munkáltató felé, hogy az összeget be is fizeti, ennek megfelelően kaphatja meg a támogatást"

- mondta a szakértő.

Kifejtette továbbá, hogy tavaly nem kaphatott támogatást az a munkavállaló, aki ingatlan tulajdonjogával, vagy haszonélvezeti joggal rendelkezett a munkavégzés helyén. 2018-tól viszont már az az alkalmazott is kaphat támogatást, akinek van a munkahelye közelében lakása, de az haszonélvezeti joggal terhelt, vagy az ingatlan tulajdonjogának mértéke nem haladja meg az 50 százalékot.

"Tehát lehetek 50%-ban tulajdonos egy ingatlanban, ami a munkavégzésem helyén van, illetve olyan ingatlan lehet csak a munkavégzés helyén, ami haszonélvezettel terhelt" - mondta Kissné Horváth Mariann.

2018-tól január elsejétől a támogatás a munkaerőkölcsönzés keretében foglalkoztatott munkavállalóknak, tehát a kölcsönbe vett munkavállalóknak is jár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×