eur:
395.95
usd:
369.21
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Nyitókép: Pixabay

Havi 82 ezer forintot is adhat a munkáltató lakhatási támogatásra

2018. január elsejétől havi 82 ezer 800 forintos összegben adható lakhatási támogatás a munkavállalóknak. Az adómentes juttatással akkor élhet a munkaadó, ha 60 kilométernél messzebb van a dolgozó lakhelye a foglalkoztatás helyszínétől. A támogatás egyéb feltételeiről Kissné Horváth Mariann, a Saldo gazdasági tanácsadó adószakértője beszélt az InfoRádiónak.

A mobilitási célú lakhatási adókedvezménnyel, az albérlet-támogatással 5 éven keresztül élhet a munkáltató azon munkavállalók esetében, akiknek a lakóhelye legalább 60 kilométerre van a munkahelytől, vagy tömegközlekedési eszközzel oda-vissza legalább három órára a munkahelytől.

Kissné Horváth Mariann, a Saldo gazdasági tanácsadó adószakértője az InfoRádiónak elmondta, hogy 2017. január 1-től egy jelentős adómentes juttatással bővült a személyi jövedelemadó rendszer.

"A munkáltatók a munkavállalóik albérleti támogatását mobilitási célú lakhatási támogatással, mint egy adómentes juttatással tudják támogatni a foglalkoztatás kezdetétől öt évig"

- tette hozzá.

Kissné Horváth Mariann elmondta, hogy 2017. január elseje előtt az alkalmazottak a minimálbér 40 százalékát kitevő támogatáshoz juthattak hozzá havonta adómentesen, idén ez a mérték a minimálbér 60 százalékára nőtt, ez 82 800 forintot jelent egy hónapra. "Ha a munkáltató 2017-ben kezdte el támogatást nyújtani a munkavállalónak, akkor 2017-ben 51 ezer forintot adhatott, 2018-ban már az emelt minimálbér, a 138 ezernek a 60%-át tudja adni.

Tehát majd 30 ezer forinttal emelkedett az idén a lakhatási támogatás összege"

- fejtette ki az adószakértő.

Feltételek

A lakhatási támogatás elnyerésének feltétele, hogy a munkavállaló lakóhelye legalább 60 km távolságra legyen a munkavégzés helyétől, vagy a munkavégzés helyére történő oda-vissza utazása három órát vegyen igénybe.

Kissné Horváth Mariann hangsúlyozta, hogy a mobilitási célú lakhatási támogatás egy lehetőség: a munkáltató ha akarja, adhatja. Úgy is dönthet, hogy egy választási lehetőségként beteszi a Cafeteria rendszerbe az elemek közé, mint adómentes juttatást.

Egyéb feltétele a támogatásnak, hogy a munkáltató hogyan tud elszámolni, milyen bizonylat alapján tudja adni a munkavállalónak adni a támogatást. "Ehhez a munkavállalónak be kell mutatnia egy bérleti szerződést, és utána

havonta bizonylattal kell igazolnia a munkáltató felé, hogy az összeget be is fizeti, ennek megfelelően kaphatja meg a támogatást"

- mondta a szakértő.

Kifejtette továbbá, hogy tavaly nem kaphatott támogatást az a munkavállaló, aki ingatlan tulajdonjogával, vagy haszonélvezeti joggal rendelkezett a munkavégzés helyén. 2018-tól viszont már az az alkalmazott is kaphat támogatást, akinek van a munkahelye közelében lakása, de az haszonélvezeti joggal terhelt, vagy az ingatlan tulajdonjogának mértéke nem haladja meg az 50 százalékot.

"Tehát lehetek 50%-ban tulajdonos egy ingatlanban, ami a munkavégzésem helyén van, illetve olyan ingatlan lehet csak a munkavégzés helyén, ami haszonélvezettel terhelt" - mondta Kissné Horváth Mariann.

2018-tól január elsejétől a támogatás a munkaerőkölcsönzés keretében foglalkoztatott munkavállalóknak, tehát a kölcsönbe vett munkavállalóknak is jár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Vegyes mozgásokkal indult a hét a tőzsdéken, az ázsiai piacokon nem alakult ki határozott irány, miután a befektetők egy sor friss gazdasági adatot értékeltek, beleérve az vártnál jobban alakuló kiskereskedelmi számokat, és a vártnál rosszabb ipari statisztikákat. A kedvezőtlen ázsiai hétindítás ellenére az európai piacokon pozitív felütéssel indult a nap a múlt heti lejtmenet után, bár a nyitástól távolodva elkezdett fogyni a lendület és délutánra vegyes mozgások alakultak ki. Az amerikai indexek óvatosan emelkednek, de ez is elég ahhoz, hogy új történelmi csúcsok szülessenek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×