eur:
394.31
usd:
369.55
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Ezt kell tenni, hogy megtérülhessen a kátyúkár

Ezt kell tenni, hogy megtérülhessen a kátyúkár

Tavaly és tavaly előtt mintegy 700 kilométernyi, idén azonban már több mint 1200 kilométernyi országos közút újulhat meg, 160 milliárd forintból - mondta az InfoRádió kérdésére Pécsi Norbert, a Magyar Közút kommunikációs vezetője. Arról is beszélt, hogyan kell bejelenteni a kátyúkárt és hogyan vizsgálják a bejelentéseket.

Országszerte elsősorban a mellékutakon alakultak ki burkolathibák a fagy, a hó és az esőzések miatt - mondta az InfoRádiónak Pécsi Norbert, a Magyar Közút kommunikációs vezetője.

A 32 ezer kilométeres közúthálózat 54 százaléka teljes körű felújításra szorul.

Mint mondta, a téli hónapokban és jelenleg is folyamatosan javítják az útburkolatot - télen a kevésbé tartós hidegaszfaltos javítást végzik, hamarosan pedig már a melegaszfaltos munkákat is elkezdik.

Míg 2016-17-ben 667 kilométernyi országos közút újult meg, addig idén már több mint 1200 kilométernyi országos közút újulhat meg. Az idei útfelújítási programban első körben a legrosszabb állapotú mellékúthálózaton kezdik el a felújítást.

Idén két útfelújítási program indul, 1250 kilométernyi gyorsforgalmi fő- és mellékút újul meg mintegy 160 milliárd forintból.

A társaság 2017-ben összesen 666 kátyúval kapcsolatos kárbejelentést kapott, ennek közel felét jóvá is hagyták.

Éves szinten mintegy 15-20 millió forint kárösszeget fizetnek ki.

Ez a tendencia várhatóan 2018-ban is folytatódik majd.

Mit kell tenni?

A kátyúkárt mindig az adott út kezelőjének kell bejelenteni.

  • A Magyar Közút felel az országos gyorsforgalmi úthálózatért, kivéve a koncessziós kezelésben lévő M5-ös és M6-os autópályákat, illetve hozzájuk tartoznak a településeket összekötő fő- és mellékutak, valamint ezen utak településeken átvezető szakaszai (a www.kozut.hu oldalon van letölthető kárbejelentő űrlap). Minden más út a helyi önkormányzatok kezelésében van.
  • Budapesten a fő- és tömegközlekedési útvonalak a Budapest Közúthoz, a többi út a helyi önkormányzatokhoz tartozik.

Kárbejelentés után biztosítási szakértő vizsgálja meg a helyszínt és a kárt is, és eldönti, hogy a bejelentett kár arányos-e a kárösszeggel.

Almássy Kornél, a Budapest Közút vezérigazgatója arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy az elmúlt egy hónap időjárása nagyon megviselte a fővárosi úthálózatot.

Tíz brigáddal dolgoznak nappal, és kisebb létszámmal ugyan, de éjjel is zajlanak a munkálatok. Több ideiglenes kátyújavításhoz visszatérnek tavasszal a végleges javításra.

Almássy Kornél hozzáfűzte: pontos képük van arról, hogy Budapesten hol, mennyi kátyú keletkezett, mert az útellenőrzési szolgálatuk naponta ellenőrzi a fővárosi úthálózatot. Emellett folyamatosan várják a lakossági bejelentéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×