INFORÁDIÓ
2021. július 24. szombat
Kincső, Kinga

nfm

rendszám

robogó

Nagy változtatásra készül a rendszámoknál a kormány

Nagy változtatásra készül a rendszámoknál a kormány

InfoRádió

Lekerült a napirendről a zöld rendszámok kiadásának szigorítása, noha sok, igencsak környezetszennyező hibrid tulajdonosa is igénybe veheti a jelentős kedvezményeket, viszont a segédmotorok bevezetésének lehetőségét vizsgálja a fejlesztési minisztérium.

Nincs változtatási szándék a zöld rendszámok kiadásánál a közlekedési ügyekben illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban - tudta meg a Vezess.hu. A tárca válasza szerint az uniós szabályozással összhangban van a magyar, és az EU-ban sem terveznek a közeljövőben változást. 

A kérdés azért vetődött fel, mert elvileg környezetkímélő gépkocsiknak engedik meg a számos kedvezménnyel járó zöld rendszám használatát, de a villanyautók mellett például olyan plug-in hibrideknek is megkaphatják, amelyek jellemzően nagy teljesítményű benzinmotorral hajtott méretes autók, és kimondottan terhelik a környezetet, miközben a jellemzően 15-25 millió forint közötti alapárról induló járművek tehetős gazdáinak számos kedvezmény jár a zöld rendszám mellé:  ingyenes parkolás, vagyonszerzési illetékmentesség, regisztrációs-, gépjármű- vagy cégautóadó-kedvezmény.

Az adókedvezmények megváltoztatása a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hatásköre, az év elején még a tervezett változtatások tárcaközi egyeztetésen voltak, de azóta nincs hír róluk.

A portál  a kormányzat másik nagy adósságára is rákérdezett rendszámügyben:  a körülbelül 600 ezer robogó azonosítójának bevezetési lehetőségét jelenleg is vizsgálja a fejlesztési tárca, de döntés még nem született.

A rendszám nélkül közlekedő segédmotorok műszaki állapota most ellenőrizhetetlen, rengeteg szabálysértést meg lehet úszni velük, az azonosíthatatlan, lopott kismotorok legalizálása sem túl nehéz feladat. Csakhogy a rendszámosítással járó kötelezettségek pénzbe kerülnek, és a minisztérium válasza szerint "bármiféle intézkedés feltétel- és követelményrendszere azonban kizárólag a magyar állampolgárok teherbíró képességét figyelembe véve alakítható ki".

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018