eur:
393.85
usd:
367.88
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Jönnek az emeletes csodavonatok!

Negyven darab nagy kapacitású, emeletes motorvonatot vásárol a MÁV-Start. Az első járművek 2019 tavaszán állhatnak forgalomba a váci és ceglédi vonalon. A KISS elnevezésű vonatok egységenként 16,9 millió euróba kerülnek - mondta el az InfoRádiónak Csépke András, a MÁV-Start vezérigazgatója.

A keretmegállapodás már megvan

A MÁV-START Zrt. és a Stadler Bussnang AG most megkötött keretmegállapodása eredményeként

az első kétszintes személyszállító járművek  2019 tavaszán állhatnak forgalomba.

A motorvonatok megvásárlására az aláírástól számított 96 hónapon belül van mód. 

A keretmegállapodással az első eseti szerződés megkötésekor minimum 10 járműre vállal lehívási kötelezettséget a MÁV-START.

A pálya- és járműfelújítások, az új motorvonatok, a menetrendi struktúra-átalakítás első eredményei egyébként már érzékelhetőek:

idén az első három hónapban 4 százalékkal nőtt az utasszám

a bevételek harmadát adó budapesti agglomerációban.

Mit tud a KISS?

A

nagy befogadóképességű, 600 ülőhelyes

(595 fix és 5 lehajtható ülésű) emeletes KISS (Komfortabler Innovativer Spurtstarker S-Bahn-Zug) járművek lesznek az első emeletes motorvonatok Magyarország vasúti közlekedésének történetében.

A gyors,

160 km/h engedélyezett sebességű,

95 százalék feletti rendelkezésre állással üzemelő, megbízható járművek kényelmükkel megfelelnek a modern követelményeknek.

Jönnek az emeletes csodavonatok!

A KISS vonatok a MÁV-START kötelékében üzemelő 123 darab – szintén Stadler gyártmányú – FLIRT motorvonattal is illeszkednek, ezért akár szinkronüzemben is összekapcsolhatók.

A kétszintes motorvonatok 

korszerű utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, tágas utastérrel, WIFI-vel, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal, valamint korszerű kamerarendszerrel rendelkeznek majd.

Az emeletes motorvonatokon három hagyományos és egy mozgássérült WC lesz, a multifunkciós terek pedig négy kerekesszék, illetve 12 kerékpár vagy 5 babakocsi szállítására képesek.  A kerékpárhelyek száma további 24-el bővíthető, igazodva a kerékpáros turisztikai szezonban megnövekedett utazási igényekhez.

A KISS-ek

a kor legutóbbi biztonsági szabványai szerint készülnek,

továbbá a gyártó olyan vonatbefolyásoló rendszerrel is ellátja, amely lehetővé teszi, hogy a vasútvonalakon – a pályaparaméterektől függően – a 160 km/h engedélyezett sebesség ténylegesen kihasználható legyen.

A járművek a Stadler és a Dunakeszi Járműjavító Kft. együttműködésében készülnek. 

A Stadler szolnoki üzeme a kocsiszekrények hegesztéséért és a forgóvázak gyártásáért, míg a Dunakeszi Járműjavító a betétkocsik festéséért, összeszerelésért, illetve a már kész járművek üzembe helyezéséért felel majd.

Ezzel

az egyes járművek hazai hozzáadott értéke meghaladhatja az 50 százalékot is.

A projekt felügyeletét a Stadler emeletes járművekért felelős kompetenciaközpontjaként működő svájci altenrheini gyár látja el.

Hol járnak majd az emeletes vonatok?

A  KISS vonatokat a nagy forgalmú

Budapest–Vác–Szob és Budapest–Cegléd–Szolnok elővárosi vasútvonalakon

állítják majd forgalomba 2019-2020. között.

A tervek szerint a hétvégi időszakban az utasok nem csak Budapest elővárosában találkozhatnak az új motorvonatokkal, hanem egyes kiemelt forgalmú távolsági vonatok esetén is:

iskolaidőszakban Debrecen és Nyíregyháza térségében, a nyári szezonban pedig a Dél-Balatonnál és a Velencei-tónál.

A további motorvonatok – az előző két vasútvonal mellett – a későbbiekben a Budapest–Újszász–Szolnok és a Budapest–Hatvan–Gyöngyös vonalszakaszokon közlekedhetnek.

A MÁV-START az emeletes motorvonatokat a saját szolnoki telephelyén fogja karbantartani. 

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Jönnek az emeletes csodavonatok!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×