eur:
394.44
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Egy-két napon belül befejeződhet az aratás

Napokon belül befejeződhet az őszi vetésű vetésű búza betakarítása - közölte az InfoRádióban az agrárgazdaságért felelős államtitkár. Czerván György szerint az elmúlt napok szélsőséges időjárása az aratási munkálatokat is hátráltatta, emellett pedig már 125 ezer hektárról érkezett kárbejelentés, főként jégkár miatt.

Czerván György budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az idei

aratásban az átlaghozamok 11 százalékkal haladták meg a tavalyit, az előző öt év átlagánál pedig 20 százalékkal voltak magasabbak.

Az őszi búza hektáronkénti hozama várhatóan eléri az átlagosan 5,4 tonnát a korábban várt 5 tonnával szemben. Így 5,0-5,1 millió tonna termést takarítanak be őszi búzából, 960 ezer hektárról. Ez a mennyiség gyakorlatilag megegyezik a múlt évivel, amikor azonban a termőterület meghaladta az egymillió hektárt - ismertette az államtitkár.

Megjegyezte, hogy a termésátlagok jelentős eltéréseket mutatnak: kiugróan jó, közel 6,5 tonna volt a hektáronkénti termés például Baranya, Somogy és Tolna megyében, míg a leggyengébb termés Csongrád megyében volt, 4,6 tonna

Czerván György közölte: az őszi árpa aratását befejezték a gazdák az országban. A tényleges termésátlag magasabb lett az előzetesen becsültnél. A betakarított átlagtermés 5,3 tonna hektáronként, a betakarított 269 ezer hektáros területen. Lezárult az őszi káposztarepce aratása is, 250 ezer hektárról kifejezetten jó, 3,2 tonnás átlagtermést takarítottak be.

Az őszi árpánál a legjobb terméseredményeket Fejér, Tolna és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében voltak, míg a leggyengébb hozam Bács-Kiskun megyében. A hozamok 4 és 6 tonna között szóródtak. A repcénél a legjobb eredmények Fejér, Tolna és Vas megyében voltak, ahol 3,7-3,9 tonna sőt, ez meghaladó hozamokat is regisztráltak. A leggyengébb hozamokat Bács-Kiskun, Csongrád és Heves megyében jegyezték fel, 2,6 tonnát hektáronként.

Jelezte: az időjárás júliusban szeszélyes volt, így augusztus elejéig mintegy 125 ezer hektárra érkezett a gazdálkodóktól kárenyhítési igény. A legjelentősebb kárenyhítést a jégeső miatt kérték a gazdák, 44 500 hektárra; a tavaszi fagykárra 43 500 hektárra, belvízre mintegy 16 ezer hektárra, viharkárra valamivel kevesebb, mint 16 ezer hektárra igényeltek kárenyhítést. A bejelentések döntő hányada júliusban érkezett, a tavalyinál mintegy 30 ezer hektárral nagyobb területre. Az idén eddig mintegy 10 ezer kárbejelentés érkezett, kétszerese a tavalyinak - mondta az államtitkár.

A nagy esők után betakarított búza minősége csak a takarmány szintet érte el, így összességében a takarmány minőségű búza aránya 40-50, az étkezési minőségűé 50-60 százalék. Ez gyengébb arány a korábbi évekénél - mondta Czerván György, aki szerint kedvezőtlen az is, hogy a piaci felvásárlási árak alacsonyak. Az étkezési búza ára a szabadpiacon 39-40 ezer, a takarmánybúzáé 32-35 ezer, az őszi árpáé 32-34 ezer, a repcéé 102-105 ezer forint tonnánként. Az árakat mérsékli az is, hogy a világon az idén jó lesz a gabona termés - mondta.

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke mindehhez azt fűzte hozzá, hogy az átlaghozamot betakarító termelőknek az idén veszteséget kell elkönyvelniük, tonnánként akár 10-30 ezer forintot. Az ország kenyérgabona szükséglete biztosított, és exportra is jut majd a megtermelt gabonából - tette hozzá.

Vancsura József az MTI-nek arról beszélt, hogy a kukorica és a napraforgó hozamait még nehéz megbecsülni, akár egy rekord termés lehetősége is fenn áll kedvező körülmények esetén. A földeken megjelent ugyan a bagoly-tokmoly, de az ellen lehet védekezni, a bagolylepke lárva esetleges kártétele nem befolyásolja érdemben a várható termés mennyiségét - mondta a GOSZ elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×