eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Négy nagy III. kerületi fejlesztést támogat a kormány

A 2015-ös költségvetésben 18 milliárd forint többlet keletkezett, ezek közösségi célú felhasználásáról döntött decemberben a kormány - ismertette közös sajtótájékoztatón Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Bús Balázs polgármester.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte, a tavalyi költségvetésben a szigorú költségvetési politika és a jó gazdálkodás eredményeként keletkezett többletforrásból 1,595 milliárd forint jut Óbuda-Békásmegyernek fejlesztések támogatására.

A 2015-ös költségvetés többletforrásai annak köszönhetők, hogy több munkahely van az országban, a munkanélküliségi ráta csökkent, és 25 éve nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint tavaly év végén  olvasható Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata.

Az elmúlt években olyan gazdaságpolitikát folytattak, amelyben bebizonyosodott, hogy van értelme a munkának - mondta. Az eredmények között említette, hogy csökkentették a személyi jövedelemadó kulcsát, kiterjesztették a családi adókedvezményeket és otthonteremtési program indult. Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a kormány arra törekszik: még ebben a ciklusban legyen egy számjegyű az szja adókulcsa.

Közölte, fordulópont volt a tavalyi év az államháztartási gazdálkodás tekintetében is, 2015-re nézve az államháztartás hiánya 2 százalék körül lesz, míg az államadósság szintje 76 százalék alá csökkenhet.

A miniszter arról is beszélt, hogy jelentősen javította az önkormányzatok helyzetét az összesen 1370 milliárd forintnyi adósságuk átvállalása, a III. kerület esetében 2,6 milliárd forintnyi adósságot vállaltak át. A Fővárosi Önkormányzatot is segítették, 2010 óta a kormány 222,4 milliárd forintot fordított a kötelezően ellátandó helyi közösségi feladatok támogatására, átvették a főváros és a BKV adósságát, és plusztámogatásokat juttattak Budapestnek - tette hozzá.

Bús Balázs elmondta: a békásmegyeri vásárcsarnok 1980 körül épült, s bár 30 ezer lakos kiszolgálására hivatott, elavult és leromlott állapota miatt funkcióját már nem tudta ellátni, ezért a 2014-ben készült engedélyes terv alapján a hozzá kapcsolódó építményekkel együtt elbontásra kerülnek.

A támogatott tervek szerint a helyén egy fedett-nyitott őstermelői piaccal, pavilonos jellegű kiskereskedelmi, szolgáltatói, vendéglátó funkciójú épületrészekkel rendelkező piaccsarnok épül, melyhez nyitott, árkádos terekkel lehatárolt burkolt tér kapcsolódik, összesen mintegy 2500 m²-en. A piac alá 190 férőhelyes mélygarázs is épül. Bús Balázs jelezte, hogy a tavalyi évtől minden közterület alakítási tervüket ún. közösségi tervezés keretében, az érintettek bevonásával valósítják meg.

A 4 milliárd forintos vásárcsarnok beruházás első üteméhez szükséges forrás adott, folytatására akkor kerülhet sor, ha a kormányzat a projekt további támogatásában folytatólagosan szerepet vállal. Ebben az esetben a teljes beruházás 2018-ban zárulhat. Bús Balázs polgármester jelezte, a Fővárosi Önkormányzat Tér_Köz pályázatának segítségével a Heltai Jenő tértől északra fekvő (Heltai Jenő tér - Madzsar József utca - Bálint György utca - Füst Milán utca által határolt) közterület rehabilitációja a nagyságrendileg 600 millió forintos forrásból az idei évben megvalósulhat.

A Kiscelli kastély jobb megközelíthetősége, illetve a Kiscelli út és (az átmenő forgalomra tekintettel) a Szépvölgyi út alsó szakaszának tehermentesítése érdekében a Bécsi út-Váradi út csomóponttól egy új főút kialakítását tervezi az önkormányzat. A meghosszabbított Váradi út a Praktiker áruház mögött haladva a Kiscelli Múzeum nyugati részén csatlakozna majd a Kolostor úthoz. A várakozások szerint a Kiscelli út forgalma jelentősen csökkenthető azáltal, hogy a forgalom nagy része az új úton halad. Jelenleg az előzetes vizsgálatok, az engedélyezési tervek készítése zajlik, az építkezés 2017 őszén fejeződhet be.

A III. Kerületi Torna és Vívó Egylet (TVE) a jelentős sportpálya építési és épület felújítási céljai mellett egy vízilabda csarnokként működő uszoda megépítését is tervezi a Kalap utcai sporttelepén. A nagyságrendileg 1,5 milliárd forintos beruházáshoz Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a TVE számára vissza nem térítendő támogatás formájában vállalta (a TAO források lehívásához szükséges) önrész biztosítását - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×