eur:
393.49
usd:
367.48
bux:
65967.71
2024. április 23. kedd Béla

15-20 milliárd lehet az Erste-tulajdonrész

Tulajdonrészt szerez a magyar állam, illetve az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank az Erste Bank Hungary Zrt.-ben - jelentette be Orbán Viktor. Az árról és a részletekről a következő hetekben tárgyalnak. A megállapodás része, hogy a következő években csökken a bankadó. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő szerint 15-20 milliárd forint körül lehet az Erste Bank 15 százalékos részesedésének a piaci értéke.

Igazak voltak nagyrészt a sajtóhírek, azaz megállapodott a magyar kormány és az EBRD az Erste Bankkal, hogy a magyarországi pénzintézetben 15-15 százalékos részt vásárolhatnak, az árról és a részletekről a következő hetekben fognak tárgyalni a felek.

Orbán Viktor egyben bejelentette, hogy a megállapodás része az is, hogy a következő négy évben csökkenti a kormány a bankadót, amely így el fogja érni az európai szintet.

A kormányfő szerint az elmúlt két év gazdasági eredményei már megengedik, hogy lazítson valamelyest a kormány, illetve hogy a válságkezelés helyett már a növekedésre koncentráljon.

A bankadó csökkentéséről még annyit árult el, többlépcsős lesz, ezzel kapcsolatban szerinte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sokkal többet tud. Orbán Viktor csak annyit mondott, hogy jövőre 60 milliárd forinttal kevesebbet fognak beszedni bankadóból és az adó alapja és a kiszámításának módja is változik.

15-20 milliárd forint körül lehet az Erste Bank 15 százalékos részesedésének a piaci értéke - mondta el a Portfolio elemzője az InfoRádiónak.

"Azt már az elmúlt hetek sajtóhíreiből tudtuk, hogy az Erste Bank valamiféle megállapodásra törekszik a magyar kormánnyal, stratégiai együttműködésre már számítani lehetett, arra azonban nem, hogy tulajdonosi részesedést is szerez a magyar állam az bankban" - mondta Palkó István.

A Portfolio elemzője hozzátette: "a megállapodás nagy jelentőségű, mérföldkövet jelenthet a bankadóval és a banki terhekkel jellemzett korszak végén, kiutat mutathat ebből a zűrzavaros néhány évből."

"A bankadót jelentősen, a jelenlegi 140 milliárd forint fölötti szintről 60 milliárddal csökkentheti a kormány 2016-ban és további kisebb összeggel 2017-ben. Különösen ebből a szempontból van nagy jelentősége a bejelentésnek" - hangsúlyozta Palkó István.

"Az Erste Bankkal való együttműködés olyan szempontból is érdekes, hogy a kormánynak rendkívül feszült volt a kapcsolata az osztrák bankcsoporttal az elmúlt években. Ebben úgy látszik, sikerült nagy változást elérni, olyannyira, hogy az Erste Bank közölte, hogy 550 millió euró értékben hároméves hitelprogramot indít Magyarországon különböző célcsoportok számára" - jelezte a Portfolio elemzője.

Palkó István elmondta: "a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy egyelőre nem tudni, hogy tőkeinjekció formájában valósul-e meg a tulajdonszerzés. Orbán Viktor azt is mondta, hogy a következő hetekben át fogják világítani az Erste Bankot és csak ezt követően fog kiderülni, hogy mennyit fog ezért a 15 százalékos részesedésért fizetni a magyar állam és az EBRD. Egyelőre nem lehet megmondani, melyik fél jár jobban, hiszen a tranzakció árazása még nem ismert."

"Az Erste Bank reális piaci értéke nem nagyon mondható meg, ugyanakkor a könyv szerinti értékből kiindulva 15-20 milliárd forint környékén lehet ennek a 15 százalékos részesedésnek az értéke. A becslést tovább nehezíti, hogy nem tudni, hogy az elmúlt hónapokban mekkora eredményt termelt a bank. A devizahiteles mentőcsomag az elszámolások szerint jelentős, több mint 100 milliárd forintos veszteséget okoztak számára" - mondta a Portfolio elemzője.

A bejelentés hírére erősödtek a magyar bankpapírok a BÉT-en.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×