eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Enyhülhet a bankmentő csomag

Enyhítene a kormány bankmentő csomagon, elsősorban azokat az elemeket módosítaná, amelyet a hitelintézetek úgy értékeltek, hogy túl komoly lenne az állami beavatkozás veszélye. A pénzügyi tárca államtitkára szerint az új változat már elfogadható garanciákat nyújt a bankoknak.

Enyhülhet a benyújtott változathoz képest a röviden csak bankmentő csomagként emlegetett törvényjavaslat - erősítette meg az InfoRádiónak a Pénzügyminisztérium államtitkára. Keller László szerint a kormányzat egyébként is csak rövid távú beavatkozást tervezett, ami a gazdaság pénzügyi stabilitását segítené.

Az egyik változás az lenne, hogy az állami vétójog nem válhat a hitelintézet helyzetét javító döntések akadályává, egy másik, hogy az állam is kezdeményezheti a különleges részvények visszaadását és nem kellene kivárni, míg maga a hitelintézet kéri ezt.

Az új változat szerint állami beavatkozásra is csak akkor kerülne sor, ha az adott pénzintézet 20 napon túl venné igénybe a jegybank rendkívüli hitelét, az eredeti 3 naphoz képest.

Ugyanakkor kérdéses annak a javaslatnak a sorsa, amely szerint az állam nem szerezhetne többséget a hitelintézetek igazgatóságában és felügyelőbizottságában, a pénzintézetek pedig ezt kifogásolták leginkább.

A bankok képviselői korábban már hangoztatták, nincsenek abban a helyzetben, hogy feltétlenül szükségük lenne erre a forrásra, többen úgy forgalmaztak: a gazdaságnak és így a kormányzatnak sokkal inkább szüksége van arra, hogy a bankok ne szűkítsék le jelentősen a hitelezést, csak azért mert szűkülnek a forrásaik.

Azaz attól még nem megy egyik magyarországi bank sem csődbe, ha nem kap vagy nem kér ebből a csomagból, de az valószínű, hogy jóval nagyobb mértékben csökken a hitelezés, ha nem lesz forrásuk a pénzintézeteknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×