eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Csúnyán megjárták a forinthitelesek októberben

Miközben számos kereskedelmi bank visszafogta, vagy fel is függesztette a svájci frank alapú hitelezési tevékenységét októberben, addig történelmi csúcsra ugrott a háztartások által frankban felvett új lakáscélú kölcsönök összege - derül ki a Magyar Nemzeti Bank által közzétett, októberi hitelezési statisztikákból. Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője elmondta: novemberben várhatóan csökken a devizahitelezés dinamikája a lakosság körében.

Nagy meglepetések derülnek ki a Magyar Nemzeti Bank által közzétett októberi hitelezési statisztikákból - közölte az InfoRádióval Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője.

Új történelmi csúcsra, 80 milliárd forintra emelkedett a svájci frankban folyósított lakáshitelkölcsönök összege - fejtette ki a szakértő. Weinhardt Attila kiemelte: a nem pénzügyi vállalatok nettó devizahitel-felvétele csaknem a duplájára emelkedett, eközben jelentős forinthitel-törlesztéseket is végrehajtottak.

Minden eddiginél magasabbra nőtt a magyar háztartások hitelállományán belül a devizakölcsönök aránya, októberben ez 66 százalék volt - számolt be róla a Portfolio.hu elemzője. Hozzátette: ebben nagy szerepe van a forint októberi zuhanásának, ugyanis ez emeli a papíron kimutatott tartozás összegét.

A svájci frank alapú lakáshitelkamatok csak kis mértékben emelkedtek októberben, míg a forint alapú kölcsönöknél jelentős ugrás következett be - mondta a szakértő, aki kiemelte: az új szerződések teljes hiteldíjmutatója már 14 százalékos, aminek az oka a jegybank 300 bázispontos kamatemelése volt.

Novemberben arra lehet számítani, hogy a devizahitelezés dinamikája a lakosság körében tovább csökken, és szűkülhet a vállalatok nettó devizahitel-felvétele is.

Az MNB pénteken azt közölte, hogy a svájci frank lakáshitelek relatív kamatelőnye októberben is nőtt a forint lakáshitelekhez képest, hiszen míg az átlagos svájci frank THM szeptemberhez képest 21 bázisponttal nőtt, addig a forintkölcsönöknél 77 bázisponttal emelkedett.

Az egymillió euró feletti forinthitelek esetében 127 bázisponttal nőtt az átlagos kamatláb, míg az egymillió euró érték feletti euróhitel szerződéseknél az átlagos kamatláb 21 bázisponttal nőtt az előző hónaphoz képest.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×