eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Az üresen kongó, bezárt plázák korszaka következhet

Az amerikai áruházak hatalmas árengedményekkel próbálják megtartani vásárlóikat az úgynevezett fekete pénteken, amely hagyományosan a kiskereskedelem kiemelt napja. Közben elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a lakástulajdonosok után a jelzálogot fizető vállalkozások is újabb gondok elé néznek.

Egyes boltok már éjfélkor nyitottak, mások 60 százalékos leárazást hirdettek a fekete pénteknek nevezett napon az Egyesült Államokban. A fekete jelző hagyományosan nem a gyászos hangulatra utal, hanem arra, hogy a kereskedők ezen a napon realizálják a legtöbb eladást és válnak nyereségessé. Azaz az üzleti könyvekben a pirosból, a mínuszból átléptek a feketébe, a pluszba.

A gazdasági válság és a jövő miatt aggódó amerikaiak az utóbbi időben visszafogták a fogyasztást, de most sokan úgy érezték: most jött el az a pillanat, amikor költhetnek egy keveset. Kérdés azonban, hogy a kereskedőknek sikerül-e behozni most az elmúlt hónapokban felhalmozódott veszteségeiket.

Sokan az üzletek előtt aludtak és hosszú sorok alakultak ki. Ennek ellenére több megkérdezett azt mondta: kevesebb karácsonyi ajándékot ad majd, mint tavaly.

Elképzelhető, hogy a boltok, amelyek előtt türelmesen várakoztak, jövő ilyenkorra már el is tűnnek. A lakossági ingatlanpiacot sújtó jelzálogválság ugyanis immár az üzleti szektort fenyegeti. Egyre több bevásárlóközpont és szálloda képtelen fizetni a törlesztőrészleteket, az elmaradó vásárlók és vendégek miatt megcsappant bevétel és az áthidaló hitelek hiánya miatt.

Mindez tovább növelheti a munkanélküliséget. A lakáshitelekkel ellentétben az üzleti ingatlanhitelek rövid lejáratúak - általában 5-10 évre szólnak - és a hitelidőszak végén különösen magasak a törlesztőrészletek. Jövőre körülbelül 20 milliárd dollárnyi részlet válik esedékessé az Egyesült Államokban és elemzők szerint sok cégnek nem lesz elég pénze, hogy fizessen.

A problémát növeli, hogy a vállalkozások nem tudnak új jelzálogért folyamodni, mert ingatlanjuk értéke időközben jelentősen esett és így az új hitelből nem tudnák kifizetni a korábbi hitelezőt. Emellett a bankok sem osztogatják már olyan könnyen a pénzt, mint tavaly. Előfordulhat tehát, hogy Amerikában megjelennek az üresen kongó, bezárt plázák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×