eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Bajnai: Állami támogatás nélkül versenyhátrányba kerülne az OTP

A külföldi pénzintézetek feltőkésítése miatt van szükség a hazai pénzintézeteknek felajánlott 600 milliárdos bankmentő csomagra - mondta a gazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. A horribilis összegű akciót szakértők szerint az OTP-re szabták, Bajnai Gordon ugyanakkor a versenysemlegességet hangsúlyozta.

Bármilyen stabil az OTP, bármilyen jók az eredményei, versenyhátrányba kerülhetne a külföldi tulajdonú pénzintézetekhez képest, ha nem kapna állami támogatást, a magyar piacon szereplő bankok többségét ugyanis az anyavállalat országa megsegíti - ezzel magyarázta a gazdasági miniszter az InfoRádióban, hogy a kormány az IMF-csomag részeként egy 600 milliárd forintos bankmentő csomagot készített.

Több szakértő szerint a csomagot a legnagyobb magyar bankra szabták, a pénzügyminiszter mégis három pénzintézetet nevezett meg, amelyek támogatást kaphatnak az államtól, a másik kettő az MKB és a CIB, holott mindkettő külföldi tulajdonban van.

Bajnai Gordon elmondta: a csomag a versenysemlegesség miatt nem tehet különbséget a hazai és a külföldi tulajdonú pénzintézetek között, így a kiírásban a 200 milliárd forintos szavatoló tőke meglétét szabták feltételként.

Az már kiderült, hogy a CIB nem tart igényt a tőkejuttatásra, az MKB később nyilatkozik, az OTP pedig a szektor iránti bizalom erősítésére alkalmasnak nevezte a csomagot. A pénzintézet szerint a tervezetben szereplő 600 milliárd forint komoly stabilizáló erőt jelenthet a magyar bankszektor, így az OTP számára is.

A bankok tőkemegerősítésére az összeg fele használható fel 2009. január 31-éig. Ha a pénzt nem veszik igénybe a legalább 200 milliárd forint szavatoló tőkével rendelkező magyarországi bankok, akkor átkerül a szintén 300 milliárd forintos garanciaalapba.

Az állami garanciavállalást a bankok új devizaalapú forrásbevonásaiknál használhatják fel 2009 végéig; a cél, hogy lejáró forrásaik helyett újakat tudjanak bevonni alacsonyabb költséggel, így ne kerüljenek versenyhátrányba az európai pénzintézetekkel szemben.

Az állam átmeneti részesedést, nemszavazó, osztalékelsőbbségi részvényt szerez azokban a bankokban, amelyek igénybe veszik a tőkenövelésre szánt összeget.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×