eur:
404.57
usd:
374.19
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Fél év múlva kezdhetnek bedőlni a hitelek

Önerő nélküli hitel már szinte egyetlen banknál sincs, a jövőben pénzintézetektől támogatást kérőknek arra kell számítani, hogy a vásárolt lakás árának legalább 60 százalékát önállóan kell előteremteni. A már felvett hitelek egy része nagyjából fél év múlva dőlhet be, akkorra derül ki, hogy a tulajdonos képes-e fizetni a megemelt törlesztő részleteket.

A pénzügyi válság hatására szigorodó banki feltételek már a magyar hitelpiacon is megfigyelhetőek - mondta el az Otthon Centrum hitelközpontjának igazgatója. Bánfalvi László példaként említette, hogy csökkent a felvehető hitel nagysága, és a jövedelemvizsgálat feltételei is jelentősen szigorodtak.

Míg eddig nagyjából egy személyi igazolvánnyal már felvezető volt például egy áruhitel, a jövőben a bankok alapos jövedelemvizsgálat után adnak pénzt ügyfeleiknek. Számítani lehet arra is, hogy a bankok legfeljebb az ingatlanok érékének 40 százalékát finanszírozzák.

A folyamatok hatására a már felvett hitelek törlesztő részlete is emelkedik a jövőben, egy átlagos, 50-60 ezer forintos részlet nagyjából 8-15 ezer forinttal emelkedhet. Az körülbelül fél év múlva derül ki, hogy a hitelesek képesek-e a magasabb összeg megfizetésére, azaz ekkortól számíthatunk az első hitelbedőlésekre.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Izgalmas napunk van ma a tőzsdéken: Európában alulteljesítenek az autógyártók, miután a Volkswagen konszern szakszervezeti vezetője arról beszélt, hogy akár három német gyárat is bezárhat a vállalat, és több tízezer munkahelyet is megszüntethetnek. Eközben a tengerentúlon nagyot ralizik a Donald Trump győzelmi esélyeivel együtt mozgó részvény, a DJT. Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában és a tengerentúlon pedig határozott emelkedést láthatunk, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×