eur:
389.3
usd:
362.6
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Miért tűntek el az 1 forintos repülőjegyek?

November 1-jétől csak a repülőjegy teljes árát tüntethetik fel hirdetéseikben a légitársaságok és utazási irodák. Az Európai Parlament és az Európai Tanács közös döntése nyomán így megszűnhetnek az úgynevezett egyforintos ajánlatok. A légitársaságok állítják: már több hónapja a reális árakat tüntetik fel.

Bár az Európai Unió már nyáron elfogadta az átláthatóbb repülőjegy-árakról szóló rendeletet, de hatályba csak szombaton lépett. Eszerint a légitársaságok és az utazási irodák november 1-jétől nem trükközhetnek - mondta az InfoRádiónak Perger István, az Európai Parlament sajtóosztályának munkatársa.

A hatóságok fellépnek az ellen a gyakorlat ellen, amelyet egyes légitársaságok követnek, hogy a meghirdetett árba még nem számolnak bele több, az utas által mindenképp kifizetendő adót, díjat. A jövőben nem képzelhető el olyan hirdetés büntetés nélkül, ami 1 forintos jegyárat kínál, tudván, hogy ehhez még más díjat is fel kell számolni.

Bizonyos esetben ugyanakkor mégis meglepetés érheti az utasokat. A WizzAir például poggyászdíjat számol fel, azaz külön díjat kell fizetni azért, ha az utasnak nemcsak kézipoggyásza, hanem csomagja is van. Ez nem kötelező, így nem is tüntetik fel a jegyárban - mondta korábban az InfoRádiónak a diszkont légitársaság kommunikációs igazgatója.

A rendeletből ezzel szemben kiderül, hogy a repüléshez kapcsolódó választható szolgáltatásokat érthetően be kell mutatni a helyfoglalási folyamat elején, ezeket az opciókat pedig minden esetben az utasnak kell megjelölnie. A WizzAir egyébként március óta a teljes fizetendő összeget tünteti fel a reklámokban, ahogy már tavaly október óta a Malév is. A légitársaságok honlapján szereplő ajánlatok alapján alkalmazza a rendeletet a SkyEurope és az EasyJet is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×