eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A gazdasági szereplők Obama győzelmét várják

Bár a piacok hagyományosan a republikánusok mellett teszik le általában voksukat, a mostani amerikai elnökválasztás kivétel. Az elmúlt napok piaci hangulata azért pozitív, mert többen várják a demokrata Obama győzelmét.

A Cashline elemzője szerint, ha valóban Obama nyer, akkor marad még egy pár napig a kedvező piaci hangulat, ám néhány szektornál lehetnek veszteségek, például az energiavállalatoknál, amelyek köztudottan McCain támogatását élvezik.

A republikánus elnökök általában jobban kedveznek a piacnak, hiszen általában adócsökkentést hajtanak végre, és olyan piacbarát politikát követnek, amely több jövedelmet hagy a vállalatoknál.

Most azonban más a helyzet az Egyesült Államokban - mutatott rá Sarkadi Szabó Kornél. Az elmúlt nyolc év hibás politikájának eredményeként a tengerentúlon is megszorításokra van szükség. A piac is látja, hogy Obama, akár az ingatlanpiachoz is hozzá mer nyúlni.

Az elemző úgy véli: az elmúlt napok piaci folyamatait is kedvezően befolyásolta az a vélekedés, hogy a demokrata jelölt nyeri az elnökválasztást, McCain győzelme kisebb csalódást keltene a részvénypiacon.

Obama győzelme inkább az energiaszektorban váltana ki kedvezőtlen fogadtatást, a jelölt ugyanis többször bírálta azokat és az energiatakarékosságot hangsúlyozza.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×