eur:
404.81
usd:
374.33
bux:
74276.71
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Csekély az esélye a soron kívüli magyar eurónak

A jelenlegi uniós szabályok ugyan nem teszik lehetővé, hogy Magyarország soron kívül vezesse be az eurót, de a tagállami vezetők döntésével el lehetne tekinteni attól, hogy az ország teljesítse a bevezetési feltételeket. Magyarország első uniós biztosa szerint erre nincs sok esély, vezető üzletemberek szerint viszont meg kellene próbálni.

Az OTP elnök-vezérigazgatója szerint 50 százalék esélye van annak, hogy Magyarország soron kívül bevezethetné az eurót, ha kérné. Csányi Sándor a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában azt mondta, akár soron kívül, minden feltételt elfogadva be kell jutni az eurózónába. A költségvetési kiadások és a munkát terhelő járulékok csökkentése mellett ugyanis az árfolyam-stabilitás a legfontosabb a válságban, ez pedig a közös fizetőeszköz átvételével teremthető meg.

Hasonlóan nyilatkozott a napokban a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke is. Wáberer György szerint a cégeknek nagyon nehéz tervezniük ilyen ingadozó árfolyam mellett.

Egy európai uniós tagállam csak a négy maastrichti kritérium teljesítésével kérheti a közös fizetőeszköz átvételét. Eszerint a költségvetés hiányának 3 százalék alatt, az államadósságnak pedig a bruttó hazai termék (GDP) 60 százaléka alatt kell lennie, az infláció legfeljebb 1,5 százalékkal, az államkötvények hozama pedig 0,2 százalékkal lehet magasabb, mint a három legjobban teljesítő uniós országé. Veres János pénzügyminiszter szerint ettől nem lehet eltérni.

"Világos szabályrendszer van az EU-n belül. Amíg ez nem változik meg, addig valaki kérheti, amit szeretne, de a szabályrendszer nem teszi lehetővé, hogy ezt elfogadják. Magyarország esetében nem először merült már fel ez, többször tárgyaltunk erről" - jelentette ki a pénzügyminiszter.

Magyarország első uniós biztosa viszont úgy véli, az Európai Unió mindent megenged, amihez a tagállamok hozzájárulnak. Balázs Péter az InfoRádiónak azt mondta: számos példa mutatja, hogy a tagországok hozzájárulásával egy-egy állam felmentést kapott bizonyos uniós szabályok teljesítése alól.

"Van-e lehetőség? Persze, hogy van. Mindenre van lehetőség. A dolognak van érzékeny politikai pontja. Például az, hogy mindazok, akik benne vannak az euróövezetben, végigmentek egy nehéz, rögös úton, és nehezen tudnák otthon elmagyarázni a saját lakosságuknak, hogy most egyszerre, hirtelen miért engednének be másokat egy oldalajtón, könnyebb feltételekkel" - fogalmazott a korábbi biztos.

Balázs Péter szerint mindezek alapján nem valószínű, hogy Magyarország soron kívül átveheti az eurót. Így látja a Kopint-Tárki vezérigazgatója is. Palócz Éva azt mondta: a válság az euróövezetet is megrázta valamelyest, Brüsszel pedig nem akarja Magyarországgal tovább gyengíteni a közös fizetőeszközt használók pénzügyeit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

A versenyképes vállalkozásoknak olykor ki kell lépniük a komfortzónájukból ahhoz, hogy előnybe kerüljenek a piacon – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke beszélt a Demjén Sándor-program előnyeiről, a vállalkozások problémáiról és a versenyképesség fontosságáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Bejelentette az MNB: január 1-jétől 10%-os önerővel vehetünk fel zöld lakáshitelt

Bejelentette az MNB: január 1-jétől 10%-os önerővel vehetünk fel zöld lakáshitelt

A Portfolio szeptemberi piaci értesülésének megfelelően jövőre már a forgalmi érték 90%-áig lehet majd lakáshitelt felvenni a zöld lakóingatlanokra, praktikusan minden új építésű lakásra. Erre eddig csak a 41 év alatti első lakásvásárlóknak volt lehetőségük idén év eleje óta, energetikai besorolástól függetlenül. Emellett egységesen 60%-ra emelkedik a jövedelemarányos törlesztőrészlet a zöld lakáshitelek esetében, így a 600 ezer forint alatti jövedelműek is magasabb törlesztőrészletet vállalhatnak. Minderről friss Makroprudenciális jelentéséhez kapcsolódóan adott most hírt az MNB.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×