eur:
388.99
usd:
363.57
bux:
68271.65
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Pénzügyi válság: az Európai Unió is kisegíti Magyarországot

A Nemzetközi Valutaalap pénzügyi csomagjával párhuzamosan támogatási programot készít elő az Európai Bizottság Magyarország számára - jelentette be a testület szóvivője kedden Brüsszelben. Az InfoRádiónak nyilatkozó elemző szerint az uniós tagországok közül most leginkább Magyarországnak van szüksége a brüsszeli segítségre.

Az Európai Bizottság szóvivője bejelentette: az uniós testület pénzügyi támogatási keretet készít elő Magyarország számára. Amelia Torres jelezte, hogy a terv részletei még nem ismertek, de azokat várhatóan hamarosan bejelentik. A szóvivő azt is elmondta, hogy az EU-támogatás várhatóan nem az uniós költségvetésből származik majd, hanem a bizottság pénzpiaci műveletekkel teremti elő.

Az InfoRádiónak nyilatkozó brüsszeli újságíró elmondta: az uniós támogatás jogalapját az Európai Unió szerződősében már rögzítették. Ez felhatalmazza az Európai Bizottságot arra, hogy kölcsönnel vagy hitellel egy uniós tagország segítségére siessen.

Gyévai Zoltán hozzátette: a hitelt maga a Bizottság is a nemzetközi pénzpiacokon veszi fel kedvezményes kondíciók mellett, ezután tudja majd Magyarország számára részletekben lehívni a támogatást.

A Bruxinfó internetes elemző oldal munkatársa úgy véli: elképzelhető, hogy már szerdán jóváhagyja a támogatást a testület, amely a pénzügyi válság miatt amúgy is összeül. Hangsúlyozta: a pénzügyi támogatás elindításához nem kell a tagállamok formális jóváhagyása, ettől függetlenül a Bizottság egyeztet velük.

Már volt arra példa, hogy Brüsszel kisegített egy tagországot: legutóbb 1993-ban Olaszország kapott 8 milliárd ECU - az euró bevezetése előtti közösségi valutaegység - pénzügyi segítséget.

Gyévai Zoltán elmondta, a Bizottságnak összesen 12 milliárd eurót használhat fel a pénzügyi kisegítésre, de arról nincs szó, hogy Magyarországnak az egész keretet kiürítik. Nem zárható ki, hogy a következő napokban vagy hetekben lesznek még tagállamok, amelyek támogatást kérnek a Bizottságtól, de mint az újságíró fogalmazott, egyelőre Magyarország esetében a legindokoltabb egy ilyen támogatási forma nyújtása.

Hanganyag: Sánta András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×