eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A mélypont után az ázsiai indexek is elindultak felfelé

Emelkedéssel nyitottak Európában a tőzsdeindexek, miután a tokiói Nikkei indexnek sikerült ledolgoznia hétfői veszteségeit, amikor 26 éve nem látott mélypontra süllyedt értéke. A pénzügyi válság ellenére néhány cég profitot jelentett és a Volkswagen körüli hírek bizalommal töltötték el a befektetőket.

A különböző kommentátorok a finanszírozási válság miatt temetik az autóipart, ennek ellenére kedden reggel a Volkswagen nagy meglepetést produkált ahhoz, hogy a frankfurti index több mint 10 százalékkal emelkedjen a délelőtt folyamán.

Londonban a FTSE két és fél százalékkal állt magasabban a nap első felében, mint hétfőn, aminek hátterében a BP előző negyedéves profitjelentése áll. Az energiacég nyeresége ugyanis - a nyári magas olajárak miatt - 83 százalék volt.

A párizsi CAC40 viszont csak 0,2 százalékot mozdult el felfelé. Visszatérve Frankfurtba, az indexet felfelé mozgató Volkswagen papírjai további 60 százalékkal drágultak azt követően, hogy hétfőn már másfélszeresére ugrott értékük. Mindez annak köszönhető, hogy a Porsche vasárnap közölte: több mint 42 és fél százalékra emeli szavazati jogot jelentő részesedését az autógyártó cégben és az célja, hogy megszerezze a többségi pakettet.

A bejelentés nyomán a mostani válságban a mumus szerepét játszó spekulatív alapok, a spekulatív befektetési alapok mozgásba lendültek, mivel korábban a VW részvények esésére fogadtak.

Ezt megelőzően több napi nyomott hangulat és árfolyamveszteségek után felfelé mozdultak az ázsiai indexek. A befektetők elkezdtek Honda, Samsung és Sony részvényeket vásárolni, amelyeknek árfolyama az utóbbi hetekben jelentősen esett. A tokiói Nikkei index a hétfői, 26 éves negatív rekord után hat és félszázalékos pluszban zárta a napot.

Jótékonyan hatott a piacra az is, hogy valamelyest mérséklődött a japán jen árfolyama a dollárral szemben. A japán valuta a múlt héten 13 éve nem látott módon megerősödött az amerikai pénzzel szemben, ami komoly aggodalommal töltötte el a japán exportőröket és a befektetőket.

A hullámzó tőzsdei teljesítmény további példáját mutatta a Hong Kongi Hang Seng-index, amely 14 százalékot ugrott kedden. A befektetők most azt remélik, hogy a New York-I Dow Jones is felfelé mozdul el a nap folyamán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×