eur:
388.35
usd:
362.01
bux:
69057.07
2024. május 9. csütörtök Gergely

Történelmi, 286-os mélyponton járt a forint az euróval szemben

Fél kettőkor új történelmi mélypontot ért el a magyar fizetőeszköz az euróval szemben 286 forint körüli árfolyam mellett. Az InfoRádió által megkérdezett elemző kiemelte: az összes feltörekvő piac gyengén teljesít. Három óra körül a forint korrigált, az árfolyam 277-279 közé állt be.

A reggeli viszonylagos nyugalom után délelőtt 10 óra után újabb gyengülési hullám indult el a feltörekvő piaci devizák között, ami oda vezetett, hogy fél kettőkor új történelmi mélypontot jegyezhetünk fel a forint/euró árfolyamban, közel a 286-os szinthez.

A dollár továbbra is rendkívül erős, az európai részvényindexek ismét intenzíven lefelé tartanak. Az összes feltörekvő piac szenved a globális tőkeátrendeződés újabb hulláma miatt.

Weinhardt Attila, a portfoio.hu elemzője elmondta: a forintgyengülés legfontosabb oka a feltörekvő piacokon jelen lévő általános eladási hullám, a jelek szerint hatástalan maradt a Magyar Nemzeti Bank szerdai 300 bázispontos kamatemelése.

Hozzátette: mindegyik régiós valuta gyengül, a zloty például 5 százalékos mínuszban van, de a román és az ukrán fizetőeszköz is erősen hanyatlik. A forint ehhez képest még jól tartja magát, részben azért, mert a magyar piac zárva tart, így a külföldi befektetők nem tudják eladni a magyar állampapírokat.

A szakember szerint két megoldás képzelhető el, az egyik, hogy a jegybank a devizatartalékok felhasználásával igyekszik a forintot stabilizálni, de ennek megvan a maga veszélye, hiszen a tartalékok végesek.

A másik lehetőség, hogy a Nemzetközi Valutaalap segítségét veszi igénybe az ország, de ezért cserébe a legújabb tervezettnél is sokkal radikálisabb hiánycsökkentésre kényszerülne a kormány.

Korrekció

A 286 körüli új történelmi mélypontot követően másfél óráig szinte mozdulatlan volt a forint euróval szembeni árfolyama 284-285 között, majd háromnegyed három körül komoly forinterősödés bontakozott ki. Percek alatt 285-ről 275 közelébe rántották a forintot, miközben már más feltörekvő piaci devizák is erősödési hullámban voltak. A hirtelen erősödés után 277-279 közé korrigált az árfolyam.

A portfolio.hu szerint elképzelhető, hogy az amerikai befektetők kereskedésbe kapcsolódásával egyes szereplők már vonzó beszállási pontnak ítélték meg a forint gyenge szintjét és a korlátozott likviditású piacon viszonylag kis tételű megbízással is ilyen jelentős árelmozdulást tudtak elérni.

Ide kapcsolódó hír, hogy több mint másfél éves mélypontjára, 3000 milliárd forintra zuhant az elmúlt hetek masszív eladásai nyomán a külföldiek kezében lévő magyar állampapírok állománya. Ez a spekulatív megfontolások mellett magyarázatot ad a forint elmúlt hetekben történt komoly esésére.

Hanganyag: Zsámboki Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Budapesten tárgyal a kínai elnök

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×