eur:
388.33
usd:
361.83
bux:
69307.18
2024. május 9. csütörtök Gergely

Magyarország megmentése miatt gyengül az euró?

Ha a forint ellen újabb támadás indulna, a nemzeti bank a szünnap ellenére is közbe tud avatkozni - mondta a portfolio.hu elemzője. Baráth Szabolcs szerint a mai és a holnapi nap kulcsfontosságú lehet a forint árfolyamának tekintetében.

A szakember emlékeztetett arra, hogy a világ tőzsdéi működnek, az Egyesült Államokban nagyon komoly eladói nyomás tapasztalható, ami átragadt az európai kereskedésre is. A részvénykereskedést főként az olajár jelentős, 7 százalékos csökkenése mozgatja, az olajcégek részvényei szerdán 10-15 százalékkal estek.

Baráth Szabolcs elmondta: szerdán a magyar fizetőeszköz 284 forintig gyengült az euróval szemben, csütörtök reggel azonban erősödött az árfolyam, 10 óra körül 276 forint körül álltak a jegyzések. Délután egy órakor 282,5 forintot adtak egy euróért.

"Nagyon érdekes és kulcsfontosságú lesz ez a két nap, hogy mi történik a forint árfolyamával" - fogalmazott az elemző. Hozzátette: egyre több olyan véleményt olvasni, miszerint az euró azért gyengül a dollárral szemben, mert európai terv körvonalazódik Magyarország megmentésére.

Ha támadás indul a forint ellen, a nemzeti bank csütörtökön is közbe tud avatkozni. Az esetleges intervenció a londoni kereskedőkön keresztül történik, erre vélhetően fel is készült a jegybank, nem véletlen, hogy szerdán emelte 300 bázisponttal az alapkamatot - hangsúlyozta Baráth Szabolcs.

A portfolio.hu cikke szerint a nemzetközi piacokon a kockázatkerülő magatartás erősödését jelzi, hogy a dollár újabb és újabb csúcsokat dönt az euróval szemben, mert a tőke többek között a feltörekvő piacokról az amerikai felé menekül. Ez a nemzetközi piaci környezet a közelmúlt tapasztalatai alapján továbbra is leértékelődési nyomás alatt tarthatja a feltörekvő devizákkal együtt a forintot is.

A Reuters kereskedési rendszere szerint szerda késő este új történelmi mélypontra jutott a magyar fizetőeszköz az euróval szemben 285,30-nál.Kamatdöntések Európában

Svédországban fél százalékponttal 3,75 százalékra csökkentette az irányadó kamatot a központi bank. Az intézkedés célja, hogy enyhítsenek a globális pénzügy válság miatt a svéd gazdaságra nehezedő nyomáson. A jegybank közölte: a következő hat hónapban további fél százalékpontos kamatvágásra lesz szükség.

Közben Törökországban is kamatértekezletet tartott a központi bank. A szinten tartásra vonatkozó döntés után több mint 4 százalékkal gyengült a líra.

Minszk is segítségre szorul

Fehéroroszország a Nemzetközi Valutaalaphoz fordult segítségért a pénzügyi válság miatt. Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezetője azt mondta: még nem határozták meg, hogy pontosan mekkora hitelkeret áll majd a kelet-európai ország rendelkezésére. Az ország adósságállománya 14 milliárd dollár, amelynek 60 százaléka rövid lejáratú.

Minszk a múlt héten kétmilliárd dolláros kölcsönről állapodott meg Oroszországgal, az összeg egyik felét még az idén, a másik felét jövőre folyósítja nyugati szomszédjának.

Az IMF az elmúlt hetekben Izlanddal, Ukrajnával, Szerbiával, Magyarországgal és Pakisztánnal kezdett tárgyalásokat rendkívüli hitelmegállapodásról.

Hanganyag: Sánta András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mekkora esélye van von der Leyennek az újraválasztásra?

Mekkora esélye van von der Leyennek az újraválasztásra?

Magyarországnak még három EU-tagállamot maga álláspontja mellé kell állítania, ha meg akarja akadályozni Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöki jelölését - mondta az InfoRádióban Kalas Vivien, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének munkatársa.

Budapesten tárgyal a kínai elnök

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Percek alatt tudunk hitelt felvenni, hanggal tudunk átutalni, és ez még nem minden

Percek alatt tudunk hitelt felvenni, hanggal tudunk átutalni, és ez még nem minden

Megváltoztak a kamatkörnyezet csökkenésére vonatkozó várakozások, és bár ez rövid távon nem fogja a lakáshitelek tömeges drágulását okozni, a további kamatcsökkenés meghiúsulhat - mondja Molnár Gergő. A K&H Bank lakossági marketing vezetője a Portfolio jövő keddi Hitelezés 2024 konferenciájának a lakáshitelezésről szóló beszélgetésében is beszélni fog, alábbi interjúnkban pedig a hitelpiaci kilátások mellett a zöldhitelekről, a K&H digitális asszisztenséről és a befektetési piac kilátásairól is kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 9. 08:49
×
×
×
×