eur:
388.35
usd:
360.31
bux:
69016.26
2024. május 9. csütörtök Gergely

A dollár hízik a forint és más gyenge valuták kárára

A világgazdaság hanyatlásától való félelmek miatt tovább estek a nemzetközi tőzsdeindexek, miközben a befektetők próbálnak szabadulni a feltörekvő piacok papírjaitól. Mindezek nyomán tovább erősödött a dollár.

Az ázsiai részvénypiacok átlagban négy éve nem teljesítettek olyan rosszul, mint a csütörtökön zárult kereskedési napon, melynek során az európai tőzsdék átlag két százalékos mínuszban nyitottak. Leginkább a dél-koreai Kospi index esett: egy ponton tízszázalékos veszteségben volt, majd sikerült hét és fél százalékos mínuszba feltornásznia magát.

Közben a feltörekvő - így a közép-kelet európai - piacokról is menekülnek a befektetők. Az ezen országok tőzsdei teljesítményét tükröző index közel négy százalékkal esett, miközben az érintett államok börzéin a hónap kezdete óta a részvények átlagosan értékük harmadát veszítették el. A befektetők inkább a dollárba fektetnek, amely tovább erősödött.

Drámai módon drágult az a pénzpiacokon adott-vett biztosítási eszköz is, amely az adós országok fizetésképtelensége esetén használható fel. Különösen Dél-Korea, Indonézia, Oroszország és Kazahsztán esetében figyelhető meg ez a trend. Dél-Koreában a külföldi befektetők részvényeladásai nyomán több mint három százalékkal gyengült a nemzeti fizetőeszköz, a von, amelyet most már a világ egyik legrosszabbul teljesítő valutájának neveznek és amelynek árfolyama harmadával esett az idén.

Elemzők szerint szinte bizonyos, hogy a világgazdaságra recesszió vár - azaz, két egymást követő negyedévben csökken a gazdaság teljesítménye -, azt követően, hogy lehangoló teljesítményről szóló vállalati jelentésekre számít a piac.

A befektetők viselkedése nyomán a dollár két éve nem látott árfolyamra emelkedett a nagy nemzetközi valutákkal szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután fogadta a Kínai Népköztársaság elnökét, Hszi Csin-pinget. A tárgyalások után az előzetes hírek szerint mintegy másfél tucat megállapodást írtak alá, majd sajtónyilatkozatot tett a két vezető. Orbán Viktor felsorolta az ágazatokat, amelyekben megállapodások jöttek létre. Hszi Csin-ping kiemelte: stratégiai partnerséget köt a két ország, amellyel arany útra terelik a kínai–magyar kapcsolatokat.

18 kínai-magyar megegyezés született - bejelentették a konkrétumokat

A külgazdasági és külügyminiszter számolt be azon fontosabb projektekről, amelyekkel kapcsolatban a kínai elnök és delegációjának budapesti tartózkodása idején megállapodást kötöttek. Reptéri gyorsvasút, olajvezeték, "szupergyors" határátkelőhely is létesül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×