eur:
389.47
usd:
364.22
bux:
68135.36
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az olajtermelők sem bíznak az áremelkedésben

Nem számíthatnak az olajárak tartós emelkedésére az exportőr országok, még akkor sem, ha az OPEC pénteki tanácskozásán döntenek arról, hogy napi egymillió hordóval mérsékeljék a kitermelést. Közben a várható lépés hírére a piacokon - az elemzőknek ellentmondva - emelkedni kezdett az olaj ára.

Az OPEC egyre több tagállama követeli, hogy a szervezet tegyen valamit a pénzügyi válság nyomán beindult olajáresés megállítására. A nyári rekord 147 dollárros rekordárhoz képest most már 70 dollár körül mozog a kőolaj hordonkénti ára.

Az olajexportőrök szervezete, az OPEC pénteken Bécsben válságtanácskozást tart, mert a tagállamok attól félnek: ha tartósan alacsony marad az olajár, akkor azt a költségvetési programjaik bánják.

A washingtoni székhelyű PFC Energy tanácsadó cég szerint a 13 tagból álló, a világ olajexportjának 40 százalékát adó tömb napi egymillió hordóval fogja majd vissza a kitermelést. Oroszország a csoporttal összehangolva szintén csökkenti a kitermelést.

Pénteken - a rendkívüli OPEC csúcs hírére - felfelé indultak meg az árak, de egyes elemzők szerint nem lesz tartós a trend, mert a piac már a várható kitermelési korlátozásra is felkészült. Az ausztrál ANZ bank elemzője szerint az alkuszok 2 millió hordós korlátozást "áraztak be". Hétfőn ennek ellenére további, közel másfél dollárral emelkedett az ár.

Kamel al-Harami független olajpiaci elemző, korábban a kuvatiti Petroleum Társaság, a Q8 elnöke azt mondta, hogy az egymillió hordós termeléscsökkentés azért nem hozza meg a kívánt eredményt az OPEC-nek, mert a kitermelők "az első naptól fogva megszegik majd a kvótákat".

Csakib Helil algériai olajminiszter és az OPEC elnöke ennek ellenére sziklaszilárdan hisz abban, hogy pénteken valóban döntenek a korlátozás kitermeléséről, hogy úgymond "stabilizálják az árakat".

Az olaj értéke azért kezdett el meredeken zuhanni az utóbbi hetekben, mert a fejlett országokban a pénzpiaci válság hatására visszafogták a fogyasztást. Elemzők megjegyzik azt is: Iránnak és Venezuelának - két Amerika-ellenes OPEC-tagnak - különösen rosszul jön az árcsökkenés, mert a szabványnak számító olajfajtánál nehezebb és ezért csak árengedménnyel eladható olajat termelnek ki. Ezért ezek az országok jobban érdekeltek a magasabb árakban, mint mások.

A Nemzetközi Energia Ügynökség arra sürgette az OPEC-et, hogy ne próbálja felfelé tornászni az árat, mert akkor az lefékezné a még mindig növekedő Kínát, Indiát és Brazíliát. "Az, hogy ezek az országok olajhoz jussanak, a globális jólét egyik záloga" - mondta Nobua Tanaka, a szervezet vezetője. A párizsi székhelyű ügynökség szerint az idén napi 240 ezer hordóval kevesebb olajra lesz igény, mint korábban gondolták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 15:53
×
×
×
×