eur:
389.14
usd:
364.33
bux:
68069.95
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hétfőn nem, de novemberben csökkenhet az irányadó kamat

Kamatdöntő ülést tart hétfőn a jegybank monetáris tanácsa. Az InfoRádió által megkérdezett elemző szerint nem változtatja meg a monetáris tanács a 8,5 százalékos irányadó kamatot. Madár István, a Portfolio.hu elemzője azt valószínűsítette, hogy novemberben csökkenhet a kamat, amennyiben a pénzpiaci válság enyhül.

Az infláció, aminek letörése a monetáris tanács egyik fő feladata, kedvezően alakult az elmúlt időszakban, és több jele is van annak, hogy teljesülhet az inflációs cél, akkor pedig lehetőség nyílhat a kamatok csökkentésére - fejtette ki az InfoRádiónak Madár István, a Portfolio.hu elemzője.

Hangsúlyozta: a másik oldalon láthatjuk, hogy a világgazdaságban a tőkepiaci válság eredménye az, hogy a befektetők megvonhatják a bizalmat az olyan, kockázatosnak ítélt országoktól, mint Magyarország. Azaz egyre magasabb kockázati felárat kérnek a befektetéseikért, aminek egyik következménye elméletben akár kamatemelés is lehetne - tette hozzá Madár István.

Ugyanakkor az elemző szerint a kamatemelés a gyakorlatban nem segítene a jelenlegi tőkepiaci helyzeten, így várhatóan a tanács kivárásra rendezkedik be és tartani fogja a kamatszintet. Ha viszont a pénzügypiaci helyzet nem változik, nehéz lesz elindítani a kamatcsökkentést - mutatott rá Madár István.

Ugyanakkor, mint megjegyezte, a válság hullámai előbb-utóbb elvonulnak, és talán novemberben csökkenteni tudják majd az irányadó kamat szintjét.

A Portfolio.hu munkatársa arra is figyelmeztetett, a következő egy hétben, egy hónapban bármikor történhet olyasmi, ami felülírja az elmondottakat.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 15:53
×
×
×
×