eur:
385.64
usd:
354.38
bux:
0
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Az adók adóztatása - mi lehet a megoldás?

Gondolkodott már azon, hogy ha autót vásárol, a regisztrációs adóval növelt vételárra kerül az áfa, azaz az adó után is adózik? Hasonló a helyzet akkor, ha jövedéki terméket vesz, hiszen az áfát akkor is egy másik teherrel, a jövedéki adóval növelt összeg után kell megfizetni. A többszörös adóztatás nem magyar sajátosság, az egész Európai Unióra jellemző.

A regisztrációs adó nem magyar találmány, az Európai Unió tagállamainak felében alkalmazzák és mindenhol növeli az áfa alapját, azaz érvényesül a kettős adóztatás - mondta el az InfoRádióban Vadász Iván adótanácsadó.

Ugyanez a helyzet az alkohol- és dohánytermékeknél, valamint az üzemanyagnál, azaz azoknál az áruknál, amelynek vételárát jövedéki adó is növeli.

A társas vagy egyéni vállalkozásoknál a nyereségadóztatásra jellemző a többszöri sarcolás. Miután a cégek megfizetik a 16 százalékos társasági adót, majd a plusz 4 százalékos különadót, a nyereséget pedig osztalékként felveszik a tagok, akkor az összeg után még személyi jövedelemadót is fizetni kell. Az összeget még a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás is terheli, igaz, ennek felső határa legfeljebb 450 ezer forint.

Ugyanígy a 2 százalékos helyi iparűzési adót is egy olyan összeg után kell megfizetni, amelyből már adóztunk.

De nézzük meg az ingatlanokat! Az önkormányzatok - bár csak egyharmaduk jár el így - építményadót és telekadót is kivethetnek, a vállalkozásokra pedig kommunális adót. Ha egy helyhatóság él a lehetőséggel, elképzelhető, hogy egyetlen családi ház után háromféle adót kell megfizetnünk.

Vadász Iván elmondta: a fejlett országokban rendszeres a kettős adóztatás. Léteznek megoldások a kivédésére - például amikor a kifizetett adó csökkenti egy másik adó alapját - bonyolult világunkban azonban, ahol az adók is bonyolultak, teljes egészében nem szabadulhatunk meg tőlük.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×