eur:
387.61
usd:
356.93
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Nincs veszélyben az OTP stabilitása

Könyv szerinti értékén mozog az OTP-részvények árfolyama, holott a magyar pénzintézetnél semmilyen fundamentális ok nem indokolja ezt az árazást - véli a portfolio.hu elemzője. Bán Zoltán hozzátette: a menedzsment továbbra is tudja biztosítani a bank stabilitását.

Az elmúlt egy évben az OTP jól szerepelt az európai bankok átlagos teljesítményéhez képest, megverte a piacot, de ezt valamikor vissza kellett kapnia. A meglepő az, hogy ez most ilyen gyorsan történt meg - mondta el az InfoRádiónak Bán Zoltán, a portfolio.hu elemzője.

Hogy ez spekuláció volt, azt ő még nem jelentené ki egyértelműen. Kifejtette, az OTP piac által elfogadott kapitalizációja ötmilliárd euró környékén volt, most ez lecsökkent négymilliárdra, ami komoly árfolyamesés.

Bán Zoltán rámutatott, az előző fél évben nőtt az OTP könyv szerinti értéke, most ennek az 1,1 százalékán forog a bank. Ez azért érdekes, mert az elmúlt tizenkét hónapban a bank 26 százalékos tőkearányos megtérülést hozott. Ha azt mondjuk, valaki gyakorlatilag a saját tőkeértékén forog, és 26 százalékos a megtérülése, érezhető, hogy nagy a feszültség - jelentette ki az elemző.

Megjegyezte, nyilván lehet felvásárlási célpont az OTP is, de alapvetően most minden bank a maga problémáját akarja rendbe tenni, és senki nem szeretne belemenni felvásárlásokba.

A portfolio.hu munkatársa leszögezte: a menedzsment alapvető feladata, hogy a bank stabil működését biztosítsa. Mivel az OTP erős lakossági bank, ezzel nem lehet nagy probléma.

Pusztán azért, mert lakossági bank, és mert jó értelemben mondva "primitív üzletmenettel" rendelkezik - hiszen minden bonyolultság nélkül lakossági betéteket kezel -, a stabilitás megvan - vélekedett Bán Zoltán.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×