eur:
390.96
usd:
366.77
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Nem kell az állami mentőöv az OTP-nek

Az állam garanciát vállalna az OTP bankközi hiteleire, de a pénzintézet nem kíván élni ezzel a lehetőséggel - hangzott el a pénzügyminiszter, a jegybankelnök és az OTP elnök-vezérigazgatójának közös tájékoztatóján.

Csányi Sándor, a bank első embere közölte: a pénzintézet nem veszi igénybe a felkínált garanciát, mert erre nincs szüksége, erős a likviditása és a tőkehelyzete.

Kijelentette: a csütörtöki árfolyamesés nyomán ismeretlen tettes ellen tőkebefektetési csalás címén feljelentést tettek Magyarországon és Nagy-Britanniában. Úgy vélte: az érthetetlen piaci mozgás hátterében tudatos támadás áll, amivel a papír árfolyamának letörését szeretnék elérni. Hozzátette: tudják, ki áll a spekuláció hátterében.

Az árfolyam-esés oka, hogy - röviddel a kereskedés vége előtt - egy tételben több százezer darab OTP-papírt kínáltak fel eladásra, az aktuális árnál jóval olcsóbban.

Csányi Sándor szólt arról is, hogy egyelőre nem avatkoznak be a piaci folyamatokba, de ha szükséges, nagy mennyiségben saját részvényt vásárolnak. Az OTP elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: tartható az idei évre tervezett egymilliárd eurót meghaladó profit.

A pénzügyminiszter beszámolt arról, hogy piacfelügyeleti eljárást indít az OTP-részvényügylet miatt a Pénzügyi Szervezetetek Állami Felügyelete. Hozzáfűzte: a PSZÁF gyors vizsgálatot ígért és már felvette a kapcsolatot a brit felügyeleti szervezetekkel.

Veres János szólt arról is, hogy módosul a nyudíjpénztári befektetési szabály, hétfőtől a nyugdíjpénztárak korlátlan mértékben tarthatják pénzüket állampapírokban. Eddig a pénztáraknak 40 százalékban részvényekben kellett tartaniuk a vagyonukat.

A miniszter hangsúlyozta: a magyar bankrendszer stabil, tőkeerős, betartja az átláthatósági szabályokat, de nem tudja függetleníteni magát a pénzpiaci folyamatoktól.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke közölte: a jegybank hétfőtől tendert indít a rövid lejáratú likviditás javítása érdekében. Simor András kiemelte: nincs fundamentális alapja a forint gyengülésének. Hozzátette: ha szükségesnek tartja, a nemzeti bank beavatkozik a rendelkezésére álló eszközökkel.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×