eur:
387.91
usd:
357.78
bux:
68176.13
2024. május 17. péntek Paszkál

Fél százalékponttal csökkentették az irányadó kamatokat a központi bankok

Az amerikai Fed, az Európai Központi Bank (EKB), a Bank of England, a Bank of Canada, a Svájci Nemzeti Bank és a svéd központi bank szerdán egyeztetett intézkedéssel, fél-fél százalékponttal csökkentette irányadó kamatát. Valamennyien az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi piaci felfordulás okozta, szélesebb reálgazdasági kockázatokkal indokolták a döntést, megemlítve, hogy ezek a kockázatot egyszersmind csökkentik az inflációs nyomást.

Az Európai Központi Bank elnöksége rendszerint csütörtökön ül össze Frankfurtban, hogy megvitassa az euróövezet pénzügyi kérdéseit. Múlt heti ülésén az EKB még elzárkózott a július óta 4,25 százalékon tartott központi kamatláb megváltoztatása elöl, azonban a pénzügyi válság elmérgesedése már olyan nyomást gyakorolt a közös európai valuta felett őrködő testületre, hogy rendkívüli értekezletet tartott, amelyen fél százalékkal csökkentette a központi kamatlábat.

Az EKB élén álló Jean Claude Trichet szerint a központi kamatláb 3,75 százalékra történő csökkentését már jó ideje fontolgatták. Tartózkodóan hűvös nyilatkozatával Jean Claude Trichet alighanem a pánikkeltés elkerüléséhez akart hozzájárulni, ugyanis az intézkedést megelőzően a világ vezető tőzsdéin az árfolyamok a New York-i Világkereskedelmi Központ toronyházai ellen elkövetett merénylet óta példátlan zuhanásba kezdtek.

Azonban nemcsak az Európai Központi Bank, hanem a washingtoni jegybank, továbbá a kanadai, valamint a svéd a brit a svájci és a kínai nemzeti bank is csökkentette a bankok közti pénzkölcsönzésben irányadó kamatlábat.

A német kancellár kimagasló bizalomerősítő lépésnek nevezte az Európai Központi Bank intézkedését, amely javíthatja a pénzintézetek közötti együttműködést.

A kamatláb csökkentése átmenetileg megállította a szabadesést a tőzsdéken, de a zárás előtt az egyik legjelentősebb európai pénzpiacon, Frankfurtban ismét érezhetően csökkentek az árfolyamok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×