eur:
389.41
usd:
361.5
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Van megoldás a körbetartozás ellen?

Van, aki börtönbe zárná a határidőig nem fizető megrendelőket, van, aki az építőipari szerződések szabályait változtatná meg a körbetartozások felszámolására. A probléma mára olyan súlyossá vált, hogy azt sok vállalkozás már nem tudja elviselni.

A Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége múlt héten demonstrációt szervezett, amelynek során nemcsak az illetékes tárcáknak, valamint a köztársasági elnöknek és az Országgyűlés elnökének juttatták el petíciójukat, hanem felkeresték a notórius nem fizető cégeket is, hogy figyelmeztessék őket elmaradásaikra.

Sokan halogatják a jogos követelések kifizetését vagy csak részben hajlandók kifizetni azokat, annak ellenére, hogy képesek lennének a törlesztésre - mondta Tóth Giri Ferenc, a megmozdulás egyik résztvevője.

Vadász Iván adótanácsadó szerint a megoldás, hogy a vállalkozásoknak alaposabban kell eljárniuk a szerződések megkötésekor. A szakember szerint például ki kell kötni a tulajdonjog fenntartást a szerződésben.

Azaz a szerződés szerint a kivitelezőt illetné meg a beépített anyagok vagy a felhúzott épület tulajdonjoga mindaddig, amíg a vevő ki nem fizeti a vételárat. A vevő eddig a pontig csak birtokolná a szerződésben foglaltakat, de nem tulajdonolná, azaz nem adhatná el, nem terhelhetné meg. Ha ezt mégis megtenné, azzal bűncselekményt követne el.

Ez azért is kedvező lenne a pénzükre váró kivitelezőknek, mert amíg a tulajdonjog őket illeti és amíg meg nem szűnik a tartozás, addig árbevételük sem keletkezik, így adókötelezettség sem azután. A tulajdonjog átadásáig számlát sem kell kiállítani, mindössze egy átadás-átvételről szóló jegyzőkönyvet.

Vadász Iván elmondta azt is: a kivitelezőnek a megrendelő ingatlanán jelzálogjoga van, ezzel pedig a földhivatalnál lehet élni.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×