eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Évente 5-6 milliárdos kárt okoznak a kábeltolvajok

Idén akár a 200 millió forintnál is több lehet a kábellopások miatti kár a Magyar Telekomnál, ha a többi érintett társaságot is belevesszük, akkor országosan évente 5-6 milliárdra tehető ez az összeg. A kormány készül az ezzel kapcsolatos törvénymódosításra.

Nagy a kereslet a színesfémek iránt, érzi ezt több cég is. A Magyar Telekomnál mindennaposak a kábellopásos esetek - 2006 márciusa óta több mint 200 esetben lovasítottak meg vezetékeket -, de károsult ilyen miatt rendszeresen a MÁV, a BKV és az Elmű is, hogy csak a legnagyobbakat soroljuk fel.

A legtöbb esetben egy alkalommal mindössze egy autónyi kábelt lopnak el, amelyről aztán leégetik a műanyagot, majd rögtön eladják, vagy illegális kohókban beolvasztják, és csak aztán értékesítik.

A kábeltolvajok jellemzően többen dolgoznak, ezért az okozott kár egy-egy főre elosztva nem mindig éri el a bűncselekmény kategóriát, csak szabálysértést, vagyis akkor sem helyezik előzetes letartóztatásban az elkövetőket, ha tetten érik őket.

A Magyar Telekom biztonsági igazgatója azt mondta: volt olyan, akit egy nap múlva ismét tetten értek a biztonsági szolgálat emberei. Gencsy Péter hozzátette: a tolvajok általában egy viszonylag könnyen behatárolható helyen lévő aknákban vágják le a 2-3 méter hosszú kábeleket, amelyekből 20-30 lehet egymás mellett, a légkábelekből pedig 5-6 oszlop távolságnyit lopnak el egy alkalommal.

A szakemberek szerint érdemes lenne a büntető törvénykönyvet módosítani, és szigorúbban venni a közüzem megzavarását, mert egy-egy kábellopás miatt jó időre megszűnik a telefonszolgáltatás, áramszünet van, vagy éppen nem közlekednek a vonatok, trolik.

A Magyar Telekom biztonsági igazgatója szerint a gyakoribb hatósági ellenőrzésekkel az illegális fémkereskedő cégeket lehetne felszámolni. Rövid távon akár az is megoldás lehet, hogy az elkövetők autóját kobozzák egy időre, mert addig nincs miben elvinni a levágott kábeleket.

A tét nem kicsi: a Magyar Telekomnál idén mintegy 200 millió forintnyi kárt okoztak a kábeltolvajok, a többi érintett társaság kárával együtt ez az 5-6 milliárd forintot is elérheti. A kormányzat készül a színesfém-kereskedelemmel kapcsolatos jogszabályi módosításra, az igazságügyi minisztérium a jövő év elejére ígérte a törvénymódosítás hatályba lépését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×