eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Visszakapjuk pénzünket, ha csődbe megy a bank

Egy esetleges bankcsőd esetén az Országos Betétbiztosítási Alap 6 millió forintos értékhatárig kártalanítja a betéteseket. Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője elmondta: nem kell attól tartani, hogy a nemzetközi pénzpiacokon kialakult válság eléri a magyarországi bankokat.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) garantálja a bankcsőd esetén a betétek visszafizetését - mondta az InfoRádiónak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője.

Binder István hozzátette: az alapba valamennyi Magyarországon önálló intézményként, leánybankként működő pénzintézeteknek, takarékszövetkezeteknek és egyéb betétgyűjtő intézményeknek kötelező belépni.

Ha a betét befagy, vagyis az adott hitelintézet fizetésképtelenné válik, az OBA 6 millió forintig garantálja a betétek visszafizetését - hangsúlyozta a PSZÁF szóvivője, aki közölte: az alapnak van akkora tőkéje, hogy bankcsőd esetén kifizesse a károsultakat, mert a hitelintézetek befizetett díjából gazdálkodik. Az intézet saját tőkéje 2007 végén meghaladta a 60 milliárd forintot.

Az OBÁ-nak a betétek befagyása után 15 nappal meg kell kezdenie a kártalanítást, amelyet 3 hónapon belül be kell fejeznie.

A szóvivő elmondta: a biztosítási alapnak a kilencvenes években többször is hozzá kellett nyúlnia vagyonához; legutóbb 2000-ben került erre sor.

Binder István azonban hangsúlyozta: kizárható annak az esélye, hogy az OBA a közeljövőben beavatkozzon, mert a nemzetközi pénzpiacokon kialakult válság nem éri el a magyar bankokat.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×