eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Folytatódik a cégalapítási láz Magyarországon

A tavaly szeptemberi cégalapítási könnyítések hatására több mint 10 ezer új cég alakult 2008. eddigi mindhárom negyedévében, nagymértékben emelkedett a változásbejegyzések száma, nőtt azonban a felszámolások aránya is - olvasható az Opten Informatikai Kft. jelentésében.

Az Opten elemzéséből kiderül: a cégalapítások harmadik negyedéves csökkenő növekedési üteme ellenére, az idei év eddigi cégalapításai mintegy 2 ezerrel meghaladták a 2007-es év 34 ezres szintjét.

A jelentés készítői kiemelték a változásbejegyzések növekvő számát is, ami elsősorban az új teáor átkódoltatási kötelezettségnek tudható be. Az előző évi 180 ezer változásbejegyzéshez képest 496 ezer módosítást regisztráltak 2008. szeptember végéig.

A felszámolási eljárások száma is növekedett, számuk 2008. harmadik negyedévében meghaladta a 8 ezret, amely 12 százalékkal több, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Az Opten szerint biztosra vehető, hogy a felszámolási eljárások száma idén először haladja meg a 10 ezret, ami azt jelenti, hogy minden ötvenedik társas vállalkozás fizetésképtelenségi eljárással küszködik.

A vállalkozói szektor gyengeségére utal a végelszámolások számának 10 százalékos növekedése, de a közel 7 ezer eljárás azt is mutatja, hogy egyre több tulajdonos választja a tevékenység lezárásának tisztességes formáját.

Az Opten elemzői szerint az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) növekvő aktivitásának köszönhetően "meglódultak" a végrehajtási eljárások is: az idén szeptember végéig már mintegy 38 ezer ilyen eljárás indult, szemben a 2007-es 26 ezerrel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×