eur:
388.44
usd:
360.71
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Simor András: Egy kicsit mindenki kevésbé jól fog élni

A magyar kormánynak hosszú távon kell gondolkoznia, ezért nemcsak a 2009-es, hanem már a 2010-es költségvetéssel is foglalkoznia kell - mondta az InfoRádiónak a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Simor András szerint a nemzetközi pénzügyi válság már elérte Magyarországot is.

A Magyar Nemzeti Banknak kétségei vannak a gazdasági növekedési előrejelzéssel kapcsolatban - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az intézmény elnöke, aki szerint a jegybank az augusztusi 2,4 százalékos előrejelzésnél már alacsonyabb növekedést fog prognosztizálni novemberben 2009-re.

Simor András úgy véli: helyes, hogy a kormány felkészül egy pesszimista forgatókönyvre is a jövő évi költségvetést illetően.

A jegybank elnöke hangsúlyozta: a mai helyzetben, amikor a befektetők kockázatérzékelése megnövekedett, minden adósnak, így a magyar államnak is olyan intézkedéseket kell életbe léptetnie, amelyek csökkentik ezt.

Fontos a szigorú költségvetési politika, és az, hogy fenntartsuk az előírt csökkenő költségvetési deficitpályát - mondta a bankelnök, aki hozzátette: reméli, hogy tovább fog csökkenni az államháztartási hiány, és a kormány hosszabb távú elkötelezettséget vállal már a 2010-es költségvetés kapcsán is.

Hangsúlyozta: ehhez a kormánynak egy szabályrendszert is el kell fogadnia, hogy a választásokhoz közeledve ne legyen a szokásos túlköltekezés. A következetességgel lehet elhitetni a befektetőkkel, hogy nem csak egy, hanem több évre előre gondolkodik a kormány - fogalmazott Simor András.

Már érezhető itthon a pénzügyi válság

A lassuló nemzetközi konjunktúra miatt lassúbb lesz az export növekedése, kisebb lesz a nettó export hozzáadott értéke a gazdasági növekedéshez, ezért várhatóan kevésbé kedvezően alakul majd a belföldi foglalkoztatás, a fogyasztás és a jövedelmek szintje - jósolja a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Simor András úgy véli: a keményebb piaci környezetben lassul a gazdasági növekedés, ezért mindenki egy kicsit kevésbé fog jól élni.

A jegybank elnöke szerint a nemzetközi pénzügyi válságnak már láthatóak a jelei itthon, az elmúlt 1-2 hónap külkereskedelmi statisztikái is ezt mutatták. Ennek egyik oka, hogy a magyar export nagyban függ a német gazdaság növekedésétől, Németország pedig az első félévben rosszul teljesített.

Az export visszaesésén túl a hitelezés feltételeinek szigorodása is a pénzügyi válság következménye lehet - mondta Simor András, aki szerint ennek már láthatóak a jelei a vállalati hiteleknél, de ez át fog terjedni a lakossági hitelekre is.

Várhatóan lassulnak majd a beruházások, és vissza fog esni a jelzálogpiac, valamint a lakossági fogyasztás is - mondta a jegybank elnöke.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×