eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 20. vasárnap Vendel

Vége lehet az internethasználók megtévesztésének

December közepétől kötelező lesz az internetszolgáltatóknak nyilvánosságra hozni az elméletileg elérhető sávszélesség mellett a garantált le- és feltöltési sebességet - rögzíti egy most kiadott kormányrendelet. Emellett a nemzeti hírközlési hatóság honlapján elérhetők lesznek a szolgáltatókra vonatkozó minőségi adatok.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság főigazgató-helyettese azt mondta: ezzel a jogszabályi módosítással vége lehet annak a korszaknak, amikor az internetszolgáltatók az ügyfelek megnyeréséért vívott harcban egymásra licitálva mind nagyobb sávszélességet és ezzel együtt egyre nagyobb le- és feltöltési sebességet hirdettek, ugyanakkor a szolgáltatásban korántsem nyújtották a korábban beígért sebességet.

A hirdetésekben úgy fogalmaztak, hogy "akár" az adott maximum sebességet is elérhetik a felhasználók, de gyakorlatilag alig-alig akadt olyan ügyfél, aki valóban megtapasztalhatta az ígért maximumot. A hatósághoz rendre érkeztek ilyen panaszok.

A most kiadott kormányrendelet alapján a szolgáltatóknak december közepétől tájékoztatni kell a fogyasztóikat arról, hogy ajánlataikban a meghirdetett sávszélességhez mekkora garantált le- és feltöltési sebességet biztosítanak, és ezt az ígéretet be is kell tartani, ez utóbbi a nemzeti hírközlési hatóság ellenőrizni fogja.

A hatóság egyben honlapján szeptember 25-től ismét megjelentette az elektronikus szolgáltatókra vonatkozó minőségi adatokat és paramétereket, azaz a fogyasztók nemcsak a szolgáltatók által közzétett hirdetésekből, adatokból tájékozódhatnak, hanem a hatóság által összegyűjtött adathalmazból, ami nagyobb lehetőséget ad az összehasonlításra.

A hatóság adatai alapján a legkevesebb probléma a mobiltelefon szolgáltatással volt az elmúlt évben, a legtöbb az előbb említett internet-szolgáltatással, azon belül is a letöltési sebességgel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×