eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Befejeződött a helyreállítás Pakson

Befejeződött a 2003-ban történt üzemzavar kárelhárítása a paksi atomerőműben, a helyreállítás összesen kétmilliárd forintba került - közölte Kocsis István, a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója.

A helyreállításra kiírt tender győztese, a TVEL konzorcium a kiemelési munkálatokat egymilliárd forintért vállalta, a tender ugyanakkor nem tartalmazta a segédrendszerek létrehozását, a hűtő- és szűrőrendszerek kialakítását, amely szintén egymilliárd forintba került - mondta Kocsis István.

Hozzátette: a Framatome által fizetett kártérítés, valamint a biztosítási összeg többszörösen meghaladta a helyreállítás költségét.

Kovács József vezérigazgató kifejtette: a további feladata a kiürített, jelenleg bóros víz alatt lévő tisztítótartály elbontása, a 2-es blokki 1-es akna eredeti funkciójának visszaállítása lesz, amelyet a 2-es blokk soron következő főjavításáig végeznek el, reményeik szerint március végére.

A kiszedett és tokokba zárt üzemanyag-pasztillákat jelenleg pihentető-medencében tárolják, majd a kiégett kazetták tárolójában helyezik el.

Arra a kérdésre, hogy a jövőben szándékoznak-e az erőműben hasonló munkálatokat végezni, mint ami a 2003-as üzemzavarhoz vezetett, a vezérigazgató úgy válaszolt: a továbbiakban erre nem kerülhet sor, most ugyanis "arra kell koncentrálni, hogy elejét vegyék a lerakódási folyamatnak".

A kérdések kapcsán a vezérigazgató szólt az erőműben 2006-tól 2009-ig tartó teljesítménynövelő projektről, amelynek eredményeként a 4-es blokkon tavaly 8 százalékkal növelték a teljesítményt 510 megawattra, és a következő időben évenkénti váltással sor kerül a többi blokkra is.

Ennek kapcsán megjegyezte: a teljesítménynövelés fontos feltétele volt az új típusú, a TVEL által kifejlesztett üzemanyag alkalmazása, valamint a reaktor korszerűsítésére.

A paksi atomerőműben 2003. április 10-éről 11-ére virradó éjjel történt a karbantartás miatt leállított 2-es blokk reaktorcsarnokában a 3-as fokozatú súlyos üzemzavar.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×