eur:
387.52
usd:
357.03
bux:
68347.18
2024. május 17. péntek Paszkál

Nemsokára leállhat a kőolajszállítás Magyarországra

Leállhat ma este a kőolajszállítás Magyarországra a Barátság vezetéken. Kóka János gazdasági miniszter emiatt azonnali munkaértekezletet hívott össze. Közben a Külügyminisztérium berendelte az orosz, valamint a fehérorosz nagykövetet.

A MOL közleményben tudatta, hogy megkezdte a szükséges egyeztetéseket a zavartalan kőolajellátás érdekében.

A MOL tájékoztatása alapján a Barátság vezetéken keresztül a magyar határra pillanatnyilag csökkentett kapacitással érkezik a kőolaj.

A MOL saját tartalékai lehetővé teszik, hogy a százhalombattai finomító tovább üzemeljen.

A kialakult helyzetről a társaság tájékoztatatta a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumot és a működés folyamatossága érdekében megkezdte az egyeztetést a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetséggel (MSZKSZ) a stratégiai készletek esetleges felszabadításáról.

Az MSZKSZ több mint kilencven napos készlettel rendelkezik kőolajból és kőolaj termékekből. A készletek felszabadítása fölötti rendelkezés a gazdasági és közlekedési miniszter hatáskörébe tartozik.

A több mint 90 napos tartalék lehetővé teszi, hogy a MOL akár az Adria vezetéken keresztül érkező kőolajimportra is felkészüljön.

Tekintettel arra, hogy a kőolaj-szállítási gondok több országot is érintenek (Németország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország, Ukrajna), az érintett magyarországi szervezetek felvették a kapcsolatot külföldi partnereikkel a további lépések összehangolása érdekében. Részletek itt!

Bekérették a misszióvezetőket


A külügyminisztérium államtitkára bekérette Fehéroroszország budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivőjét, Alekszandr Hajnovszkijt, valamint Igor Szavolszkij orosz nagykövetet - közölte a külügyi szóvivő.

"Horváthné Fekszi Márta jelezte, hogy a magyar kormány Minszk és Moszkva sürgős válaszát várja, mikor indulnak újra a szállítások, és a két fél milyen biztosítékokat tud adni arra, hogy a jövőben nem fordul elő ilyen fennakadás" - olvasható a közleményben.

A külügyi államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország nem kíván beleavatkozni Fehéroroszország és Oroszország energetikai és pénzügyi vitájába, de a nemzetközi üzleti normák alapján elvárja, hogy megkapja a megrendelt kőolaj teljes mennyiségét.A Transnyeft orosz állami vezetéküzemeltető társaság elismerte, hogy leállította a Fehéroroszországba irányuló olajkivitelt, aminek következtében leálltak a németországi és lengyelországi tranzitszállítások.

Szergej Grigorjev, a Transnyeft alelnöke ugyanakkor hozzátette: a cég erre a lépésre azért kényszerült, mert Fehéroroszország megcsapolta a szállított nyersolajat.

Minszk eszerint a megcsapolt olajat a törvénytelenül kiszabott tranzitálási díj ellenételezésének tekinti - mondta Szergej Grigorjev.

"Ezért kényszerültünk a tranzitszállításoknak a megcsapolt mennyiségnek megfelelő mértékben történő csökkentésére. Ezután a dolgok úgy alakultak, hogy a szállítások teljes leállítására kényszerültünk" - mondta.

Szergej Grigorjev megjegyezte: reményei szerint a párbeszéd kedden, az orosz ünnepek utáni első munkanapon újrakezdődhet.

Azerbajdzsán is bonyolítja a dolgokat

A földgáz ára körül kirobbant vita miatt Azerbajdzsán leállította oroszországi kőolajszállításait - közölte az azeri Socar kőolajipari társaság igazgatója.

Tájékoztatása szerint a Baku és Novoszibirszk közötti vezetéken már január 1-jén leállt a szállítás.

Tavaly Azerbajdzsán 4,2 millió tonna kőolajat adott el Oroszországnak, de miután nem tudtak megállapodni az idei gázárakban, nem exportál több kőolajat szomszédjának, és nem importál onnan földgázt.

A kőolajat saját finomítóikban fogják felhasználni az orosz földgáz helyett.

Címlapról ajánljuk

Eltelt öt év - ez lett az USA nagy Huawei-szankciójából

Öt évvel ezelőtt kapta a kínai Huawei fennállásának addigi legnagyobb pofonját az Amerikai Egyesült Államok akkori elnökétől, és felkerült a Washington szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentő cégek, személyek, államok listájára. Ezzel az USA lényegében elvágta a Huaweit az amerikai technológiától. De most jött a meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×