eur:
393.25
usd:
354.83
bux:
72243.41
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

A tervek: bioetanol és bormarketing

Az agrártárca vezetője szerint idén is nyereséges lesz a magyar mezőgazdaság. A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter évértékelésében hangsúlyozta: Magyarországon az uniós tagságot megelőző évben még veszteséges volt az agrárium, azóta azonban folyamatosan nő az árbevétel-arányos nyereség.

Gráf József kijelentette: a tavalyi 50 milliárd forintnál idén magasabb lesz ez az eredmény. A tárca vezetője úgy vélte: az ágazati eredménynek évente legalább a 100 milliárd forintot el kell érnie ahhoz, hogy a gazdálkodóknak fejlesztésekre is jusson pénzük.

Kiemelte, hogy a gabonafelvásárlási árak idén jelentősen meghaladták az uniós intervenciós árat.

Gráf József hangsúlyozta: a következő 7 évben mintegy 1.250 milliárd forintnyi fejlesztésre fordítható uniós pénz áramlik a magyar mezőgazdaságba és mintegy 1.500 milliárd forint lesz felhasználható normatív támogatásként.

Az agrártárca vezetője jelezte: az Európai Unió várhatóan megszünteti a kukorica intervenciós felvásárlását, ezért fel kell gyorsítani a bioetanol-programot, a gazdálkodókat pedig fel kell készíteni az úgynevezett üzemsoros, vagy farmtámogatási rendszer bevezetésére.

Közölte: a borágazatban megkezdi működését a Magyar Bormarketing Kht., amelynek feladata a magyar borok minél jobb piaci feltételeinek megteremtése lesz.

Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×