eur:
393.93
usd:
368.53
bux:
66275.31
2024. április 24. szerda György

Miért a magyaroknak a legdrágább az orosz gáz?

Magyarország a legtöbb nyugat-európai országnál is drágábban veszi a gázt Oroszországtól - értesült a Népszabadság. A napilap úgy tudja, a gazdasági miniszter a hosszú távú szerződésekben rögzített, titkos tarifa felülvizsgálatát kérte a Gazpromtól, válasz azonban még nem érkezett.

A héten jelentette be az orosz óriáscég, a Gazprom, hogy jövőre a földgázért rekordárat, az ideinél 17,2 százalékkal magasabb összeget, 293 dollárt kér európai partnereitől.

A gazdasági minisztérium szerint Magyarországot a bejelentés nem érinti, mivel a magyar árat hosszú távú szerződések garantálják. Más kérdés, hogy annak titkos feltételei a Népszabadság szerint felettébb kedvezőtlenek a magyar fogyasztók számára.

A lap szerint ugyanis Magyarország már idén is annyit fizetett e megállapodások alapján az orosz gázóriásnak, amennyit Európa átlagosan jövőre fog, a jelentős áremelés után.

A magyar gáz az egyik legdrágább

Míg a nyugat-európai országok idén orosz lapinformációk alapján "átlagosan" 250 dollárért jutottak a gáz ezer köbméteréhez. Magyarország ezzel szemben jelenleg 1000 köbméterenként 295-300 dollárért vásárol a Gazpromtól. Ez teszi ki a magyar import mintegy 80 százalékát.

A Népszabadság úgy tudja, hogy Kóka János gazdasági miniszter éppen ez okból tárgyalt nemrég Moszkvában: a Gazprom és Magyarország között létrejött stratégiai együttműködésre hivatkozva azt kérte az orosz gázmonopóliumtól, hogy az vizsgálja felül, és lehetőség szerint csökkentse az ide szállított gáz árát.

A GKI Energiakutató Kft. egy tanulmánya is megerősítette, hogy a magyar, a német, a belga, az olasz és a spanyol importárak körében csak Olaszország fizet többet az orosz gázért. A németek például körülbelül 250 dollárért vásárolnak.

Még az emelt szintnél is magasabb

A Gazprom Magyarország felé októberig egy másik forrás szerint 280, azóta pedig 300 dollár "körüli" áron számlázott. Ez pár dollárral már magasabb annál a 293 dolláros árszintnél, amelyre az orosz cég a nyugat-európai "átlagot" jövőre emelné.

Annak, hogy miért magas a magyar számla, sok oka lehet. A Mol gáznagykereskedő cégét év elején megvásárló német E.ON ezt firtató kérdésünkre azt szokta mondani, hogy a hosszú távú szerződést a Mol kötötte, annak 2015-ös határidejéig nincs módja egyoldalúan változtatni azon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×