eur:
395.58
usd:
366.99
bux:
65324.57
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A leggazdagabb román kétszer olyan gazdag, mint a listavezető magyar

Romániában két ember vagyona haladja meg idén, dollárban számolva, az egymilliárdot, egy harmadiké pedig erősen megközelíti azt - a többi között ez is szerepel a háromszáz leggazdagabb román listáját elkészítő Capital magazin összeállításában.

A Realitatea TV úgy tudja, hogy a leggazdagabb román újfent Iosif Constantin Dragan, akit az üzletember Ion Tiriac követ, vagyonuk egyenként milliárdos nagyságrendű, dollárban számolva. A harmadik az idén Gigi Becali, a Steaua Bukarest tulajdonosa.

Tavaly a Capital szerint még Ion Tiriac volt a legvagyonosabb román. Az akkori összesítés szerint a brassói származású, volt világhírű teniszjátékos, egykori edző és menedzser, most pénzmágnás és banktulajdonos megelőzte a 2004-ben még ugyancsak a vezető helyen szerepelt, Olaszországban élő, földgázüzletben utazó Iosif Constantin Dragant.

A szokásos évi összesítés tavaly Tiriac összvagyonát egymilliárd dollárra becsülte, míg Draganét 850 millió dollárra.

Harmadik helyen Sorin Ovidiu Vantu állt 2005-ben, vagyona tavaly 750 millióra bővült, így a toplistán helyet cserélt a 700 millió dollár körül álló nagyváradi Micula-fivérekkel, az European Drinks és -Food tulajdonosaival.

Magyarok a listán

A romániai magyar üzletemberek közül Verestóy Attila RMDSZ-szenátor az egyik legismertebb, vagyona az utóbbi évben 20 százalékkal bővült és a Capital listáján az előkelő 68. helyet hódította meg tavaly.

Rögtön utána rangsorolták - a 69. helyen - a kézdivásárhelyi Bába Györgyöt, a Cosmo üzletlánc tulajdonosát. Vagyonuk idei alakulásáról nincs hír.

A listán lévők összvagyona tavaly mintegy 16 milliárd dollár volt, ami Románia akkori hazai össztermékének 22 százalékát tette ki, és szinte ugyanannyi volt, mint az országba addig érkezett külföldi működő tőke értéke.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×